Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Dnevnik Arhiv Nekaj najlepših
01.12.2011 Košutnikov turn
Klikni za povečavo! Že v nedeljo me je mikalo, da bi izkoristil še en dan lepega vremena.
 
Šel sem sam, ker še prejšnji popoldan nisem vedel, če bom neko zadevo dokončal.  Na avtocesti sem dohitel gozdarski tovornjak. Če bi malo pritisnil na plin, bi ga lahko dohitel, tako pa je vozil pred mano vse do Medvodja. Tam je šel naravnost, jaz sem pa z zelo prašnim avtomobilom prišel do parkirišča.

Na planini Dolga njiva sem bil mimogrede. Koča je bila zaprta, pred njo je bil avtomobil dveh lovcev, ki sem ju kasneje videl visoko na melišču.

Med hojo proti Zgornji Dolgi njivi sem obujal spomine na smučarijo v teh krajih.  Odcep za Košutnikov turn je dobro označen, tudi pot skozi ruševje sem našel brez problemov.
Nad ruševjem sem stopil na sonce. Bilo je prijetno toplo. Pot je lepo speljana. Pobočja so zelo strma, razgledi so postajali vse širši.

Med vzpenjanjem sem razmišljal kako se imenuje z ruševjem poraščen vrh na drugi strani doline, s katerega se da smučati tudi v nestabilnih snežnih razmerah. Ime vedno znova pozabim. Lahko bi potegnil zemljevid iz nahrbtnika, pa se mi ni dalo. Imenoval sem ga po vseh drevesih, pa nisem našel pravega imena. Šele na koncu ture sem obupal, vzel zemljevid, se udaril po čelu, sa nisem pomislil nato, da bi se poraščen vrh lahko imenoval Plešivec.

Med razmišljanjem sem hitro napredoval. Malo pred tem, ko se pot dotakne meje z Avstrijo, so me pozdravile kavke in neka ujeda, ki je prehitro izginila za rob, da bi jo lahko fotografiral.
Klikni za povečavo!
Klikni za povečavo! Pod vrhom je pot postala precej strma. Vse močnejši veter mi ni pustil, da bi preveč počival.

Na vrhu sem se hitro oblekel v vsa oblačila in naredil nekaj fotografij. Če izvzamem veter, je bil dan prekrasen. Megla se je zadrževala le v Dravski dolini, višje pa je bilo vse čisto.

Spustil sem se na zahodno stran. Ta pot je na začetku zelo krušljiva.  Paziti sem moral na vsak korak, da mi ne bi na drobirju zdrsnilo.

Ko sem se spustil do škrbine pod vrhom, sem si na razpotju poti končno privoščil malico.

Ko sem načrtoval turo, sem potihem računal na to, da bi po grebenu šel do Tegoške gore. Ko sem videl razdalje, sem ugotovil, da bi za to potreboval precej več časa. če bi bil daljši dan, predvsem pa, če ne bi bilo vetra, bi morda še šel.

Ko sem pot skrajšal, sem imel dovolj časa. V zavetju pod grebenom sem si privoščil malico. Ko sem odpiral nahrbtnik so priletele kavke, ki so me pozdravljale že med vzponom. Zmetal sem jim ves kruh, tako da sem imel za malico le čaj in jabolko.


Klikni za povečavo!
Klikni za povečavo! V ključih se je pot hitro spuščala. Morda je za vzpon prijetnejša, kot zahodna.

Veter je opešal, postalo je topleje. Pot je zavila v gozd. Mimogrede sem bil pri vikendu pod planino Dolga njiva.