Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Premantura: 11. - 26. julij 2009   Leto 2010   Leto 2009   Leto 2008   Leto 2007   Leto 2006

Letos smo morali razpored za dopust na morju narediti že zelo zgodaj. Po zapletenem usklajevanju smo določili termine, ki so vsem ustrezali. Za naju je to pomenilo, da pričneva dopust v začetku julija.

 

Prve dni je bilo vreme bolj kislo. Večino časa sva porabila za sprehode in za branje. Po težavnih dneh v službi, mi je tako brezdelje prišlo zelo prav.

Edina slaba točka prvih dni je bil obisk v Puli, ko sva na tržnici izgubila dobrih 3000 kun.  Na koncu dopusta sva videla, da se da tudi brez te vsote prijetno preživeti počitnice.

 

Vreme je postalo lepše. Na najino veselje na plažah ni bilo veliko turistov. Plaže, na katerih se običajno kopava skoraj niso bile zasedene.

Na Fenoligi sem se zabaval s fotografiranjem ptic. Z galebi ni bilo težav saj so se radi nastavljali fotoaparatu. Čebelarji, ene najlepših ptic pri nas, so bili zelo plašni. Preden sem pravilno nastavil aparat, so se že skrili. 

Tudi na Šekovcu sva nekajkrat čisto sama.  Galebi so bili še pri mladičih v gnezdih in niso nič kaj radi videli, ko sem se sprehodil, da bi z vrho posnel kamnolom: "čudo narave" kot ga je pred leti poimenovala neka Štajerka.

Ko sva na koncu dopusta prišla pospravljat, sva na otočku dobila odlično zavetje pred močno burjo.

 

Seveda sva nekajkrat morala na "najino plažo" onkraj Marlere. Letos sva odkrila lep peščen zaliv, ki je imel samo eno slabo lastnost: v vodi je bilo še polno ostankov z bližnjega vojaškega poligona.

 

Znova smo se srečali poletni sosedje, mala Eva je popestrila naše druženje.

 

 

 

Ko se pogovarjamo o dopustu, mnogi potožijo, kako je na morju težko kuhati. Nama pa to ni problem. Na litoželezni plošči na hitro popečeva meso, krompir in zelenjavo. V slabe pol ure so pripravljene slastne jedi, ki so zaradi različnih kombinacij sestavin vsakič drugačne.

Najprej dam na ploščo na liste zrezan mlad krompir, nato položim papriko, bučke, malancane, paradižnik, kapulo   in meso.

Na koncu na meso dava malo sira, na sir pa še popečene malancane. 

Jed nima imena, Irena pa ne dovoli, da bi jo pripravljali doma na vrtu. Pravi, da potem ne bi bila več tako okusna.

Stopinje dinozavrov na Fenoligi neusmiljeno razjeda čas.

 

 

 

 

Na neki plaži na Kamenjaku sva ugotovila, da niso okamenele samo stopinje dinozavrov.  Z grmovja je gledala tudi "okamenela " glava dinozavra. ;)

 

Še nekaj slik:
Guards Albanež Summer 2009 Summer 2009 Fenoliga Fenoliga Stones Šekovac Cicada's slough