Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Makedonija - Albanija , april 2010   Kranj - Skopje   Skopje - Kruševo - Bitola   Bitola - Ohrid   Ohrid - Vevčani   Ohrid - Berat - Drač   Drač - Kruje - Tirana - Kranj   Zemljevid

 Kranj - Skopje

Ponovno srečanje na letališču Brnik

 Letošnja ekskurzija Geografskega društva Gorenjske nas je vodila v Makedonijo in Albanijo.

V nedeljo opoldan smo se zbrali na brniškem letališču, kjer nas je pričakal vodič Matej. V glavnem smo se že vsi poznali. Med pozdravljanjem je čakanje na polet minilo hitro.

Polet do Skopja je potekal mirno.  Po opravljenih mejnih formalnostih smo pozdravili še lokalnega vodiča Branka in se z avtobusom odpeljali proti centru mesta.

Zapeljali smo se v stari del mesta. Najprej smo si ogledali muzej, posvečen Goce Delčevu. Na dvorišču pred cerkvijo sv. Spasa stoji grobnica, v katero so po drugi svetovni vojni iz Sofije prenesli posmrtne ostanke tega makedonskega rodoljuba, borca za osvoboditev Makedonije izpod turškega jarma.

V muzeju nam je lokalni vodič Branko na kratko razložil makedonslo zgodovino. Pojasnil nam je tudi makedonsko videnje spora s sosednjo Grčijo.

 

Nad mestom se nahaja mogočna trdnjava Kale.

Prva utrdba je nastala že v bronasti dobi. Prvo večjo pozidavo je doživela v času cesarja Justinijana v 6. stoletju, ko so za gradnjo uporabili ostanke zgradb naselbine Scupia, ki jo je razrušil potres.

V času otomanske vladavine je bila večkrat prenovljena. Iz tistih časov izhaja tudi ime Kale - turško trdnjava.

Med potresom leta 1963 je bila poškodovana. V času našega obiska so  jo še vedno prenavljali.

Med potjo s trdnjave proti stari čaršiji smo šli mimo  Mustafa pašine mošeje. Na žalost si notranjosti nismo mogli ogledati, ker so jo ravno obnavljali. Kljub nedeljskemu popoldnevu je bilo povsod polno delavcev.  Denar za obnovo je dalo neko turško podjetje.

Mošeja je bila zgrajena v zadnjem desetletju 15. stoletja po naročilu Mustafa paše, eminentne osebnosti v času vladavine sultanov Bajezida II. in Selima I. 

Mustafa paša je pokopan v mavzoleju (turbe), ki stoji ob mošeji. Tudi ta mošeja je bila v potresu leta 1963 močno poškodovana.

 

Spustili smo se do stare čaršije. Zaradi nedelje so bile prodajalne zaprte, tako da nismo mogli občutiti utripa starega mesta.

Obrti so bile razdeljene po ulicah. Mi smo se sprehodili po zlatarski ulici, ogledali smo si staro gostišče Kapan Han ter šli mimo Daut pašin hamama do Vardarja.

Reko Vardar smo prečkali po Kamnitem mostu. Most je dal zgraditi sultan Mehmed II. v 15. stoletju. Most ima mesto tudi v svojem grbu, ker danes most povezuje stari in novi del mesta (preteklost in sedanjost).

V Skopju je bila rojena Gondža Bojadžu, kasneje znana kot Mati Tereza.  Mati je bila Albanka, oče pa Vlah, zato jo imajo zdaj za svojo vsi trije narodi.  Ogledali smo si, kje je stala njena rojstna hiša.

Na priljubljenem sprehajališču Makedonski ulici  so lani odprli muzej posvečen materi Terezi.

Makedonska ulica se zaključuje pri stari železniški postaji, ki je bila močno porušena v potresu leta 1963. Zdaj je v njej muzej, posvečen potresu.

Blizu postaje smo si ogledali še moderen trgovski center, ki je kljub nedeljskemu popoldnevu delal s polno paro.

V menjalnici sva lahko zamenjala denar in se spoznala z Makedonskimi Denarji, ki jih dobiš približno 60 za en euro.

Večerjo smo imeli v lepi restavraciji Stara kuča. Večerja je bila odlična, le vino je bilo tudi za naše razmere kar drago.

  Po večerji se je prav prilegla kratka vožnja z avtobusom do hotela Continental, kjer smo imeli prenočišče.

Prva Potovanja Naslednja