Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Še nekaj slik Povezave Pišite mi
Armenija Gruzija april 2005
Ljubljana - Carigrad -Kars - Ani Bakuriani - Tibilisi Erevan Sevan Tbilisi Batumi - Trabzon - Carigrad

Gruzija - prvič


Po umazaniji in hrupu, ki nam je kratil spanec v Karsu, je bil hotel v Bakurianiju pravi balzam. Čistoča, mir ter gorski zrak, kraj je podoben Pokljuki, sta nam dobro dela. Še obilen zajtrk in bili smo pripravljeni na bitko z luknjasto cesto.

Pot nas je vodila mimo Bojromija, znanega po polnilnici mineralne vode, po dolini reke Mtkvari - Kure po rusko. Žal nas je spremljalo slabo vreme, tako da nismo občutili vseh sprememb, ko smo se iz še zasneženih višav spuščali v dolino in pomlad. Počitek smo naredili ob reki ter se preko majavega visečega mostu odpravili na potep po vasi.


Hiše so zgrajene v značilnem slogu iz prodnikov. Poti so bile zaradi dežja blatne, za plotovi pa je bilo sadno drevje odeto v cvetje.

Naslednja postaja je bilo mesto Gori. Tu smo se najprej ustavili na tržnici zaradi menjave denarja. Že zaradi tega je bilo to potovanje zanimivo. Vsak dan smo bili v drugi državi, z drugačnim časom in drugačno valuto. Na tržnici je bilo zelo živahno. Poskusili smo hačapuri, značilno jed teh krajev podobno pici brez mesa in paradižnika. Ponudba na tržnici je bila pestra. Prodajali so zelenjavo, začimbe, zarjavele vijake, meso, sladkarije.

Na obrobju so bile parkirane lade, v prtljažnikih pa polno živih prašičkov.
Ljudje pa zelo prijazni. Začimbe sva dobila v dar, lahko sva preizkušala stvari. Vsi so se hoteli fotografirati.

Nekaj kilometrov stran leži jamsko mesto Upplistihe. Takratni prebivalci so si svoja prebivališča vdolbli v skalo, ki se dviga nad reko Kura.

Po razpadu Sovjetske zveze ima Gruzija premalo elektrike. Ker jo pogosto zmanjka, so si ljudje pomagali po svoje. Za par larijev lahko potegneš elektriko iz druge transformatorske postaje.

Najbolj je mesto Gori znano po tem, da je bil v njem rojen Josef Visarijonovič Stalin. Nad njegovo rojstno hišo so postavili mavzolej, poleg nje je muzej in vagon, s katerim je potoval.

Pred Tbilisijem smo si ogledali še staro prestolnico Gruzije Mtshketo in samostan Svetitskhoveli, eden najsvetejših krajev te dežele.

Ko smo prispeli v Tbilisi, je bila že tema. Po namestitvi v hotelu smo se peš odpravili v mesto na večerjo.

Prva Potovanja Naslednja