Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Madžarska , april 2012   Kranj - Budimpešta   Budimpešta   Budimpešta - Eger   Eger - Debrecen   Debrecen - Keckemet   Keckemet - Balatonfured Balatonfured - Kranj   Zemljevid

 Budimpešta

Pogled s citadele na mesto Zjutraj smo si  mesto najprej ogledali z avtobusom.  Mesto se deli na starejši Budim, ki leži na desni strani Donave, in novejšo Pešto, ki je v ravnini na levem bregu.

 Zapeljali smo se do Citadele na budimski strani Donave. Na hribu je bila najprej zvezdarna. V času madžarskih uporov so zgradili trdnjavo, ki je obladovala mesto.

Po drugi svetovni vojni so Rusi postavili spomenik osvoboditeljem. Zdaj so odstranili ruske simbole, spomenik pa  posvetili vsem padlim v 2. svetovni vojni.

S hriba je lep razgled na mesto. Številni mostovi povezujejo bregove Donave. Najstarejši je Verižni most. Most Erzbet hid je poimenovan po priljubljeni avstrijski kraljici Elizabeti.  
Mesto nam je razkazala lokalna vodička Mariko, ki je študirala v Beogradu, zato nismo imeli težav s prevajanjem. Navdušila nas je z odličnim poznavanjem mesta in madžarske zgodovine. Mariko nas je vodila po mestu.
Madžarski parlament

Veličastne zgradbe parlamenta si nismo ogledali od blizu.  S Citadele smo šli na sosednji Grajski hrib, kjer se nahajajo glavne mestne znamenitosti.

Grad je sezidal Sigismund Luksemburški, baročno podobo je dobil za časa Marije Terezije.  Zdaj je v njem Narodna galerija.

Ogledali smo si tudi predsedniško palačo. Kljub temu, da v času našega obiska niso imeli predsednika, (prejšnji je zaradi plagiatorstva odstopil, novega pa še niso izvolili), je pred palačo častna straža.  Počakali smo, da sta stražarja slikovito zamenjala svoji mesti.

 

Gotsko Matijevo cerkev so večkrat prezidali. Turki so v njej celo imeli mošejo.  Zaradi obnove si notranjosti nismo mogli ogledati.

Pred cerkvijo stoji Ribiška trdnava. Nastala je leta 1901. Ime ima po cehu ribičev, ki so na tem mestu v srednjem veku branili grajsko obzidje.   

Matijeva cerkev
Kavarna Ruszwurm

V stari kavarni Ruszwurm sva si privoščila kavo in kremne rezine. Slaščičarna je bila osnovana leta 1827. Starinska oprema je čudežno preživela revolucijo 1849, pa tudi osvoboditev leta 1944.

V njej so se sladkale številne pomembne osebnosti. Njihove slaščice so imeli pri večerji v čast kronanja cesarja Franca Jožefa.  Če je bila kraljica Elizabeta na Madžarskem, so zanjo in njeno spremstvo vsak teden pripravili cel voz slaščic.

Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naprej