Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Madžarska , april 2012   Kranj - Budimpešta   Budimpešta   Budimpešta - Eger   Eger - Debrecen   Debrecen - Keckemet   Keckemet - Balatonfured Balatonfured - Kranj   Zemljevid

 Kranj - Budimpešta

Pred odhodom Iz Budimpešte smo se odpeljali proti severovzhodu. Ob cesti smo videli smerokaze za dirkališče Hungaroring, na katerem prirejajo dirke Formule 1.

Ko smo se ustavili v navidez zapuščeni vasi Szentendre, v kateri še živi srbska manjšina, sem pomislil, zakaj moramo motiti mir teh prebivalcev.  Med potjo od parkirišča proti središču vasi smo naleteli na živahno tržnico. Kmetje so prodajali svoje pridelke. Med zelenjavo je bilo veliko čemaža, redkvic in  sadik cvetlic in solate. 

Bili smo zgodnji, trgovine so bile še zaprte. Ogledali smo si cerkev, potem smo šli do Srbskega muzeja.  Pokazali so nam ga kljub temu, da smo bili skoraj uro prezgodnji.

Ko smo se iz muzeja odpravili nazaj proti avtobusu, smo presenečeni ugotovili, da je medtem, ko smo bili v muzeju, vas oživela.

Trgovine s spominki so bile odprte, prodajali so vse mogoče. Videli smo trgovinico z novoletnimi okraski. Nekaj je bilo trgovin z madžarskimi spominki. Pri oblačilih je bilo treba paziti, ker je bilo vmes mnogo cenene robe uvožene s Kitajske.

Na ulici je bilo polno turistov. Prevladovali so Nemci in Japonci, srečali smo tudi skupino Dolenjcev.

Szentendre
Gödöllő - železniška postaja

 V kraju Gödöllő  smo šli najprej na železniško postajo. Postajo so pred kratkim obnovili in ji dali takšno podobo, kot jo je imela v času, ko so jo obiskovale kronane glave.

Cesar Franc Jožef in kraljica Elizabeta sta dvorec Gralsakovich imela za letno rezidenco. 

Dvorec je zgradila aristokratska družina Grasalkovich. Ko je družina izumrla, je bil  dvorec po menjavi več lastnikov, s sklepom parlamenta določen za rezidenco madžarskega monarha. 

Cesar Franc Jožef z družino je tu vsako leto preživel nekaj mesecev.  Dvorec je posebej oboževala njegova žena Elizabeta, ki je tu preživela več kot 2500 dni.

Ko je monarhija razpadla, je dvorec služil kot rezidenca regenta Miklosa Horthyja.

 Po drugi svetovni vojni so se v njem nastanili ruski vojaki. V enem krilu je bil dom za ostarele. Po letu 1991, ko so Rusi odšli, so pričeli graščino restavrirati.

Na voden ogled smo počakali v parku za dvorcem. 

 

Gödöllő - dvorec Gralsakovich
Rudnik premoga pri kraju Visonta

Pot nas je vodila naprej po slikoviti pokrajini mimo gorovja Matra. Tu je tudi najvišja madžarska gora Kekes, ki se ponaša z dobrimi 1013 metri.

Pri kraju Visonta smo videli rudnik premoga. Na žalost ob cesti ni bilo nobenega počivališča, da bi si lahko bolj natančno ogledali velikanski dnevni kop. 

Okrog jame smo se vozili kar nekaj časa. Nikoli si nisem predstavljal, da so količine izkopanega premoga tako ogromne.  Nakopani premog uporablja bližnja temoelektrarna.

Polja so počasi zamenjali vinogradi. Vinorodni kraji okrog mesta Eger slovijo po dobrem vinu. Posebej je znano rdeče vino Bikaver.

 

Mesto Eger velja med Madžari za najbolj herojsko mesto.  Leta 1552 so meščani po 38 dneh obleganja odbili 40 krat močnejšo turško vojsko.

Leta 1596 so Turki mesto le zasedli. Postalo je upravno središče pokrajine. Cerkve so Turki spremenili v mošeje, zgradili so več kopališč, ob mošejah so sezidali minarete.

Ko so Turke leta 1687 pregnali, se je pričel ponoven razcvet mesta, ki je postalo sedež škofije. Mošeje so spremenili nazaj v cerkve. Zaradi njih velja Eger za najlepše madžarsko baročno mesto.

Eger
V čardi ne gre brez glasbe

Blizu mesta je območje vinskih kleti Szepasszony-volgy (Dolina lepih deklet). 

Tudi mi smo imeli večerjo v eni izmed takih kleti. 

 

 Za zabavo je skrbel orkester, ki je igral madžarsko narodno glasbo. Ko se je domači orkester utrudil, sta za glasbo poskrbela Jože in Valerija.

 

Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naprej