Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Madžarska , april 2012   Kranj - Budimpešta   Budimpešta   Budimpešta - Eger   Eger - Debrecen   Debrecen - Keckemet   Keckemet - Balatonfured Balatonfured - Kranj   Zemljevid

 Debrecen - Keckemet

Stepa Zjutraj naju je prebudil zvok gorilnikov balona na topel zrak, ki je letel nizko nad mestom.

Po zajtrku smo nadaljevali pot po širni stepski ravnini, posejani z močvirji in jezeri. Trstičja ob vodi dajejo zavetje mnogim pticam.

V daljavi smo videli velike črede konj, govedi, bivolov in osamljene kmetije z značilnimi vodnjaki.

Ustavili smo se v kraju Hortobagy.  Kraj je poznan po kamnitem mostu, ki je z 92 metri eden najdaljših na Madžarskem.

V polpretekli zgodovini je bil kraj taborišče za politične zapornike nasprotnike stalinističnega režima.

Zdaj je kraj center narodnega parka, ki se razteza na 800 km2 površine v pokrajini Alfold.  V njem živi 342 vst ptic. Obiskali smo pastirski muzej, kjer prikazujejo, kako so včasih v teh krajih živeli ljudje, ki so se ukvarjali predvsem s pašo živine na prostranih stepah.

 

Hortobagy
Nagyivan

V kraju Nagyivan smo se sprehodili po pašnikih. Srečali smo dva pastirja, ki sta pri vodnjaku napajala čredo krav. 

Občudovali smo tudi dva pastirska psa, ki sta pazila, da se živali niso preveč oddaljile od črede.

Opoldanska pripeka je bila huda, zato smo žejo pogasili v gostilni v vasi. Jože in Valerija sta takoj poprijela za "orodje" in napravila veselo vzdušje.

Ob zvokih valčka sta še lastnika lokala veselo zaplesala. Tudi radovedni sosedje so takoj prišli pogledat, kaj se dogaja.

Kar prekmalu smo morali naprej.

VVeselica v kraju Nagyivan
Cegled

 

Cegled je prijetno mesto, ki se ponaša z največjo protestantsko cerkvijo v srednji Evropi. Na drugi strani parka stoji katoliška, vmes pa, kot mislim, da v vsakem pravovernem madžarskem kraju, spomenik Lajosu Kossuthu.

Na tretji stranici parka smo odkrili lepo staro kavarno. Poleg kave in seveda piva so imeli zelo dobre torte. Vsaj moja Esterhazy makova torta je bila taka.
MMed čakanjem na odhod avtobusa sva si ogledala še nastope plesnih skupin, ki so nastopale v počastitev prazniku dela.

Nedaleč od Cegleda je manjša vas Pusztavacs, ki so jo določili za geografsko središče Madžarske. Seveda smo se zapeljali do te točke in se pri spomeniku v neomadžarskem slogu fotografirali. /span>

DDa se bližamo Kecskemetu, so nas opozarjali veliki nasadi sadja. Področje okrog tega mesta je poznano po sadjarstvu, predvsem po marelicah.

Pusztavacs -  geografsko središče Madžarske
Mestna hiša v Kecskemetu

Po nastanitvi v hotelu smo se skozi lepo mesto sprehodili do restavracije, kjer smo imeli večerjo. /span>

& Na trgu pred načičkano mestno hišo so imeli na predvečer 1.maja zabavni program. Povsod je bilo veliko ljudi. Mesto je bilo lepo in urejeno.

Blizu mestne hiše je spomenik, ki nakazuje veliko bolečino Madžarov - ozemlja, ki so jih izgubili po Trianonski pogodbi. Madžari so bili v obeh svetovnih vojnah na napačni strani. Po 1.svetovni vojni so izgubili 72% ozemlja, ki so ga imeli  v lasti v času Avstroogrske monarhije.

 

Prva/a> Potovanja Potovanja Naslednja Naprej