Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Nemčija in Češka , 27. 4. - 4. 5. 2013   Kranj - Nürnberg   Turingija   Leipzig - Berlin   Berlin   Spreewald   Saška Švica   Dresden - Plzen   Plzen - Kranj   Zemljevid

 Turingija

Sprehod med krošnjami v narodnem parku Hainich Iz Nurnberga smo pot nadaljevali proti severovzhodu. Ko smo zapustili Bavarsko in prišli v Turingijo, se je že po cesti poznalo, da je ta dežela pripadala nekdanji vzhodni Nemčiji.

V Nacionalnem parku Hainich, ki je zaradi svojih bukovih gozdov na seznamu UNESC-a, smo se sprehodili po galerijah, ki so zgrajene med krošnjami dreves.

Vodiča sta nas seznanila s floro in favno parke. Posebno so ponosni na divje mačke, ki so v Evropi ogrožena vrsta.
Do mesta Eisenach ni bilo daleč. Tudi to mesto je na seznamu UNESC-a.
Na griču nad mestom stoji grad Watrburg. V njem je devet mesecev živel Martin Luter.

Grad je v zgodovini večkrat obnovljen in povečan. V Pevski dvorani je freska, ki prikazuje pevsko tekmovanje. Po tem motivu je Wagner povzel 2. dejanje opere Tanhauser.  Koncertna dvorana je izredno akustična.

 V kleti je bila orožarna, ki je hranila 800 kosov dragocenega orožja. Ta zbirka je bila v času ruske okupacije leta 1946 prepeljana v Rusijo.   Od vse zbirke so dosedaj našli le dve čeladi in dva meča.

Skupinska slika na gradu Wartburg.
V tej sobi je živel Martin Luter. Na gradu so leta 1817 študentje v počastitev zmage nad Napoleonom priredili zbor Bratstva.  Ta dogodek in demonstracije na gradu leta 1848 so bili začetki nemške združitve.


V gradu se je od maja 1521 do marca 1522 skrival Martin Luter. Tu je prevedel Novi testament v nemščino.

Zaradi pomena v nemški zgodovini in razvoju protestantizma so k gradu stoletja romali iz vse Nemčije.  Po gradu je bila poimenovana tudi avtomobilska znamka - Wartburg.
V mestu je bil 21. marca 1685 rojen Johan Sebastian Bach.
Bachova hiša ni čisto tista, v kateri je bil skladatelj rojen.

Je pa iz tistega časa. V njej so leta 1906 naredili muzej posvečen skladatelju. 

Na trgu se je naša skupina razdelila. En del je šel v muzej, ostali smo pa našli mesto v kavarni na trgu. Na koncu smo bili vsi zadovoljni.
Pred Bachovim muzejem.
Lutrova hiša Ena najstarejših in najbolj slikovitih delno lesenih hiš se imenuje Lutrova hiša. V njej naj bi živel Martin Luter kot učenec med letom 1498 do 1501.

Tudi v tej hiši je zdaj muzej.

Med sprehodom do Nikolajeve cerkve in mestih vrat, smo si ogledali še spomenik Martinu Lutru, ki so ga postavili leta 1895.

Sledila je še vožnja proti Leipzigu. Po dolgem dnevu je bil že čas za večerjo.


Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naprej