Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Nemčija in Češka , 27. 4. - 4. 5. 2013   Kranj - Nürnberg   Turingija   Leipzig - Berlin   Berlin   Spreewald   Saška Švica   Dresden - Plzen   Plzen - Kranj   Zemljevid

 Berlin

Sprehod med krošnjami v narodnem parku Hainich Berlin je glavno mesto Nemčije in je s 3,5 milijona prebivalcev največje mesto v državi.
Zjutraj smo kar nekaj časa porabili, da smo se iz hotela v jutranji gneči pripeljali v predel Grunewald. Tam smo si ogledali olimpijski stadion, ki so ga zgradili za letne olimpijske igre 1936.

Te igre so nacisti hoteli izkoristiti za propagando, zato so zgradili za tiste čase ogromen športni kompleks.

Na igrah jim je propagandni uspeh zagrenil temnopolti američan Jesse Owens, ki je osvojil 4 medalje.
Po požigu Reichstaga (parlamenta) leta 1933, zgradbe niso uporabljali. Po 2. sv. vojni so jo samo zaščitili pred propadom.
Leta 1990 se zgradbo obnovili, tako da zdaj simbolizira ponovno združitev Nemčij. V zgradbi ponovno zaseda nemški parlament.

Porušeno kupolo so nadomestili s stekleno konstrukcijo, ki nudi lep razgled na Berlin.

Za ogled smo se morali predhodno prijaviti in dati osebne podatke. Pred vstopom na kupolo so nas pregledali še strožje, kot na letališčih.

Ogled je prav posebno doživetje.
Skupinska slika na gradu Wartburg.
V tej sobi je živel Martin Luter. Ko sva bila pred leti v Berlinu je pogled na Brandenburška vrata delno zakrival ogromen glasbeni oder.

Letos sva za kako uro prehitela postavljanje takega odra, tako da sem znamenitost lahko nemoteno fotografiral.

Na Pariškem trgu pred vrati je bila množica turistov.  Pozornost so vzbujali glumači, oblečeni v ruske in ameriške uniforme. Za drobiž si se lahko z njimi fotografiral.

Znamenita ulica Unter den Linden (pod lipami) je bila vsa razkopana zaradi gradnje podzemne železnice.
Od Brandenburških vrat smo se mimo ameriškega veleposlaništva peš odpravili proti novemu spomeniku holokavstu.
Spominsko obeležje sestavlja 2711 betonskih kvadrov.  Spomenik so dokončali leta 2005.

Nedaleč stran od spominskega obeležja je zanemarjeno parkirišče. Samo informativna tabla ob njem opisuje, da je stal na tem mestu bunker, v katerem je leta 1945 Hitler naredil samomor.
Pred Bachovim muzejem.
Lutrova hiša Z avtobusom smo se odpeljali do Alexanderplatza. Trg ni znan samo zaradi romana in televizijske nadaljevanke.
V času Nemške demokratične republike je bil center vzhodnega Berlina.

Na njem sta dve znamenitosti iz tistega časa. Svetovna ura, ki kaže čas na vseh geografskih širinah in televizijski stolp, ki je z 368 metri  četrta najvišja zgradba v Evropi. Na razgledni ploščadi na 200 metrih sva bila pred leti, zdaj pa ni bilo časa.
Televizijski stolp, ki je bil simbol komunizma, ima posebno lastnost imenovano "papeževo maščevanje".  Ko na jekleno kupolo posvetijo sončni žarki, se naredi odsev v obliki križa.
V času hladne vojne in Berlinskega zidu je bilo samo nekaj mest, kjer je bil možen prehod iz enega dela v drugega.

Checkpoint Charlie je dobi ime po abecedi, ki jo uporablja ameriška vojska.  Prehod je uporabljala le vojska in veleposlaniki. Na njem je bilo nekaj pobegov iz vzhodnega Berlina.
Kontrolno točko so po združitvi leta 1990 ukinili. Hišico so ponovno postavili leta 2000. Ob njej je muzej, ki prikazuje to mračno zgodovino Berlina.

Ker sva imela čas, sva za kavo našla prav zanimivo kavarno v eni od stranskih ulic.
Pred Bachovim muzejem.
Lutrova hiša Z avtobusom smo se odpeljali do železniške postaje pri zoološkem vrtu.

Še ene znamenitosti mesta, ostankov v bombardiranjih porušene cerkve Gedachtniskirshe skoraj nisem spoznal. Že dve leti je ovita v gradbene odre, ki spominjajo na moderno stolpnico. Ruševine želijo zaščititi pred razpadanjem.

Sprehodila sva se po sprehajalni ulici Kufursterdamm. V prav vse luksuzne trgovine, ki so na taj ulici pa nisva zavila.

Hotel smo imeli na drugem koncu mesta.


Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naprej