Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Nemčija in Češka , 27. 4. - 4. 5. 2013   Kranj - Nürnberg   Turingija   Leipzig - Berlin   Berlin   Spreewald   Saška Švica   Dresden - Plzen   Plzen - Kranj   Zemljevid

 Dresden - Plzen

Pokopališč​e v Lužiškosrb​ski vasi Chróścice. Čeprav smo v Dresdnu že dvakrat prenočili, si starega mestnega jedra še nismo ogledali.

Dresden je glavno mesto dežele Saške in leži ob reki Labi. Mesto je bilo rezidenca Saških kraljev.

Nekoč zelo lepo mesto so zavezniki v noči med 13. in 14. februarjem 1945 v dveh letalskih napadih čisto porušili. V času NDR so obnovili samo nekaj zgradb. Prenova mogočnih palač se je začela po združitvi Nemčij in se je končala leta 2005, ko so dokončali obnovo, v bombardiranju skoraj v celoti uničene Frauenkirche.

Sprehodili smo se mimo baročnih palač na Bruhlovi terasi nad reko Labo do znamenite poslikave Furstenzug, ki prikazujejo Saške kralje. Ker je slika v grafitu propadala, so jo leta 1904 preslikali na 23.000 ploščic iz Meissenškega porcelana. V bombardiranju slika skoraj ni bila poškodovana.
Dvorno cerkev je dal postaviti August Močni, ko je hotel postati poljski kralj.  Zato se je spreobrnil v katoliško vero, čeprav je bil Dresden protestantski.

Operna hiša, je bila ena redkih zgradb, ki so jo obnovili še  v času NDR.
  Ponovno je bila poškodovana med poplavami leta 2002.

Ogledali smo si tudi park palače Zwinger, zgrajene v rokokojskem stilu. Kraljevem dvoru je služila kot oranžerija in prireditveni prostor.
Danes je Zwinger muzejski kompleks, ki vsebuje Galerijo starih mojstrov, Dresdensko porcelansko zbirko in Kraljevi matematično-fizikalni salon.
Vožnja s kahni po kanalih Spreewalda.
V tej sobi je živel Martin Luter. Protestanska Frauenkirche se je ponašala z največjo kupolo  v Srednji Evropi. Cerkev je bila med bombardiranjem v celoti porušena.

V času NDR so z obnovitvijo odlašali, zato so leta 1989 ustanovili civilno iniciativo, ki je pričela zbirati sredstva za obnovo cerkve.  Obnova cerkve je stala 180 milijonov €.

Rekonstrukcija se je pričela leta 1993 po originalnih načrtih iz leta 1720. Zaključili so jo pa leta 2005.  Obnova cerkve je stala 180 milijonov €.

Po obnovi je cerkev postala priljubljena turistična destinacija. V prvih treh letih po ponovnem odprtju, jo je obiskalo 7 milijonov turistov.

Po dolgem sprehodu smo se radi usedli v avtobus in se odpeljali proti Češki.

Tudi Češka je članica Schengenskega sporazuma, zato je bilo prečkanje meje skoraj neopazno. 

Zaradi plačila cestnine smo se morali ustaviti na prvem počivališču. Ker doma sploh nisva pomislila, da imajo Čehi svojo valuto, sva morala v menjalnici kupiti češke Krone. Pozabljivost naju je drago stala, zaradi oderuške provizije in izredno slabega menjalnega tečaja.  Denar je bolje dvigati na bankomatih.  Za dva dni nisva potrebovala veliko, zato tudi izguba ni bila pretirana.

Tud Čehi šele gradijo avtoceste. Ker so pričeli z gradnjo iz Prage proti državnim mejam, se po avtocesti nismo dolgo peljali.  Vožnja po slikoviti pokrajini je do Karlovih Varov hitro minila.
Pred Bachovim muzejem.
Lutrova hiša Karlovy Vary so toplice, poimenovane po čaškem kralju Karlu IV, ki je mesto osnoval leta 1370.  V mestu je 13 izvirov tople vode.
V 19. stoletju je mesto postalo mondena turistična destinacija. V njem se vsako leto odvija filmski festival.  V njem izdelujejo popularni liker - Becherovko. 

Sprehodili smo se po mestu in si pri vrelcih natočili zdravilne vode.  V trgovinici sva kupila oblatke, še eno češko posebnost. Po glavni sprehajalni ulici je mrgolelo turistov. Mnogi so govorili nemško, še največ je bilo pa bogatih ruskih turistov.

Sledila je še vožnja do hotela na obrobju Plzna.

Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naprej