Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Nemčija in Češka , 27. 4. - 4. 5. 2013   Kranj - Nürnberg   Turingija   Leipzig - Berlin   Berlin   Spreewald   Saška Švica   Dresden - Plzen   Plzen - Kranj   Zemljevid

 Plzen - Kranj

Pokopališč​e v Lužiškosrb​ski vasi Chróścice. V hotelu na robu mesta je bila velika gneča, tako da smo komaj dobili zajtrk. Večerjali smo pa v eni izmed učilnic.

Po zajtrku smo se odpeljali v mesto, ki se je ravno pripravljalo na proslavo ob obletnici osvoboditve. Povsod je bilo polno ameriških zastav, saj je mesto osvobodila Pattonova 3. armada.  Poleg ameriških in čeških zastav so bile še belgijske. Zdaj vem zakaj: Plzen bo leta 2015, skupaj z belgijskim mestom Mons, postalo evropska prestolnica kulture.

Na Trgu republike smo si ogledali katedralo sv. Bartolomeja, ki se ponaša z najvišjim zvonikom na Češkem.

Renesančna mestna hiša je bila zgrajena v 16. stoletju. Okrašena je s slikami v sgrafitto tehniki, ki prikazujejo češke vladarje in grb mesta Plzen.

Nedaleč stran stoji Velika sinagoga (druga največja sinagoga v Evropi).  Zgradili so jo leta 1892, takrat je živelo v mestu preko 2000 judov. 

Med 2. sv. vojno je sinagoga služila kot skladišče in zato ni bila uničena. Zadnje redno bogoslužje je bilo leta 1973. Leta 1998 so zgradbo obnovili.  Sedaj v njej prirejajo razstave in koncerte, v eni sobi je molilnica za 70 še živečih judov.
 
Vožnja s kahni po kanalih Spreewalda.
V tej sobi je živel Martin Luter. Glavni trg je po površini največji srednjeveški trg na Češkem.

Branjevci na njem so se pripravljali na praznik osvoboditve. Mestne redarke pa so že bile pripravljene, ker še ni bilo veliko ljudi, so se dolgočasile. Zato so hitro so našle parkiran avto brez dovolilnice in takoj poklicale pajka za odvoz.

V trgovinici ob trgu sva za domov kupila čokolado, Beherovko in seveda oblatke, prav posebne češke napolitanke.

V Plznu smo si ogledali pivovarno, kjer varijo znamenito Plzensko pivo.
 
Pivo Pilsner Urquell varijo že od leta 1842. To je bilo prvo svetlo pivo na svetu. Varijo ga samo v tem mestu. Zanimivo pa je, da je zdaj lastnik pivovarne južnoafriška multinacionalka SABMiller.

Vodička nam je razložila postopek varjenja piva. Ogledali smo si polnilnico piva in velike bakrene kotle v katerih pivo varijo.
 
Na koncu so nam ga še natočili iz soda v pokušino.  Tistega soda piva najbrž sam ne bi nikoli popil, saj je bilo v njem samo 38 hektolitrov piva.
Lutrova hiša
Pred Bachovim muzejem. Naš program smo morali malo spremeniti. Ogled mesta Tabor smo morali izpustiti, ker nam je zmanjkovalo časa.

Raje smo obiskali Česky Krumlov, srednjeveško mesto na okljuku Vltave. Mesto je na seznamu UNESC-ove kulturne dediščine.

Nad mestom stoji grad, ki je neobičajno velik z tako mestece. Po velikosti je drugi v državi. Za ogled lepo poslikanega gradu nismo imeli časa.

Ogledali pa smo si rokokojski park nad gradom, ki so ga pred kratkim obnovili po prvotnih načrtih.
Z gradu smo se spustili do Vltave. Krumlov izhaja iz nemških besed "Krumme Aue", kar naj bi pomenilo ukrilvjeni travniki.  Mesto je ohranilo srednjeveški značaj. Zaradi UNESC-a ga skrbno urejajo.

Na ozkih ulicah je bilo polno turistov.

Z zadnjimi kronami sva na stojnici kupila trdelnik - slaščico, ki jo poznajo v krajih od Češke, do Transilvanije.

Testo ovijejo okrog kovinskega valja. Valjčki se vrtijo nad žarom. Ko so pečeni, testo snamejo in dobijo cevasto pecivo. To pecivo posujejo s sladkorjem, mandlji ali orehi, lahko ga pa namažejo s čokolado.
Pred Bachovim muzejem.
Lutrova hiša Tako smo prišli do zadnje postaje našega izleta. čakala nas je še dolga vožnja proti domu.

Pri Linzu smo prečkali Donavo, potem smo se odpeljali proti Salzburgu.
Če ves čas izleta, kjlub oblačnemu in mrzlemu vremenu, nismo imeli padavin, pa je nevihta, ki smo jo imeli med vožnjo popravila povprečje.

Na "naši" strani Turskih tunelov, pa so se v noči že kazale zvezde.

Malo čez polnoč smo bili doma, polni lepih vtisov. Prva Potovanja Potovanja Naslednja oNemMap.htm