Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Nizozemska , april 2011   Kranj - Elspeet   Amsterdam   Watensko morje   Arnhem   Aalsmer   Zeeland - Kranj   Zemljevid

 Wattensko morje

Milan' the best

Po zajtrku smo se z avtobusom odpeljali proti severu. Med vožnjo smo se spomnili Milana, ki ni mogel z nami. Z veseljem smo poskusili žlahtno kapljico, ki nam jo je dal za pot.

Med vožnjo po avtocesti smo opazili tudi prve njive tulipanov. Tulipane so na Nizozemsko prinesli iz Turčije. Na začetku so bile čebulice tako drage, da bi za enak denar lahko kupil hišo. Kasneje so se čebulice razmnožile, s selekcijo še zdaj vsako leto dobijo kakšno novo barvo.

Za vzgojo čebulic posadijo z isto vrsto celo njivo. Ko pričnejo tulipani cveteti, jim cvetove porežejo, da gre vsa energija v čebulice. Jeseni čebulice izkopljejo.

Med vožnjo smo izvedeli veliko o Friziji in pa jezikovnih posebnostih te pokrajine, razdeljene med tri države.

Tretjina Nizozemske leži pod morsko gladino. Polderje - kot se imenuje tak izsušen svet so naredili tako, da so nizko morje ogradili z nasipi(dyke) ter izčrpali vodo.

Vse dni potovanja smo se seznanjali s stalno borbo nizozemcev z morjem, ki hoče dobiti nazaj morju iztrgano ozemlje.

Nasipi so bili najprej peščeni, nato so jih ojačali z lesom. Ko je ladijski črv napadel lesene ograde, so nasipe okrepili z bazaltom, ki ga vozijo iz treh držav (Švedske, Nemčije, .?).

Najprej položijo bazaltne bloke, ki jih zalijejo z asfaltom. Na nasip nasujejo še pesek in ga pokrijejo s travo. Te površine potem koristno uporabijo za pašo. Dreves na nasipih ne sadijo, ker bi korenine lahko spremenile strukturo nasipa.

Nasip pri vasi Zurich
Giethoorn - severne Benetke

Vasico Giethoorn (kozji rog) imenujejo tudi severne Benetke. Do nedavnega se je do hiš lahko prišlo izključno s čolni, zdaj se da do njih priti tudi peš ali s kolesi.

Naselje so ustanovili v 13. stoletju pribežniki iz sredozemlja, ki so prišli v te kraje.

Vožnja s čolnom po kanalih in ogledovanje izredno lepo urejenih hiš je bila posebno doživetje.

Prebivalci vasi Staphorst v glavnem pripadajo Kalvinistični cerkvi. So zelo verni, v nedeljo preživiji 4 ure v cerkvi. Ker se zelo strogo držijo cerkvenih pravil (cepljenje proti otroški paralizi), se je v vasi ohranilo mnogo starih zgradb. Eno takih kmetij, spremenjeno v muzej smo obiskali.

V bivalnem prostoru smo bili presenečeni nad zelo kratkimi posteljami. Opazili smo tudi, kako močno so z bivalnimi navadami in obleko opozarjali na to, kako si premožen.

Na mestnem trgu nam je pri prodajalcu rib Silvo pokazal, kako se je slanik.

Pokrivala žena v vasi Staphorst
Shockland

Na bivšem otoku Shockland smo si v muzeju ogledali film o borbi nizozemcev z morjem za zemljo.  Preden so zgradili nasipe in zemljo izsušili je grozilo, da bo Shockland za vedno preplavilo morje. 

Na začetku primitivne nasipe so stalno izpopolnjevali in povečevali. Vsakih nekaj let pa je morje vseeno toliko naraslo,  (plima, veter ki je prignal veliko vode), da je prestopilo nasipe, jih predrlo in poplavilo vse ozemlje, ki je bilo nižje od morske gladine.

Zadnja velika poplava je bila leta 1953 in je zahtevala, poleg ogromne gospodarske škode, 1600 žrtev. Od tedaj Nizozemska načrtno gradi obrambo pred poplavami.

Znamenitost Nizozemske - mline na veter  so večinoma uporabljali za pogon vodnih črpalk. Vodo, ki se nahaja na zemlji, nižji od morske gladine, je treba stalno črpati na nivo morja.

 

Mlini na veter
Vesela družba

V hotelu ni bilo prostora za celo skupino. Del skupine je bil razporejen po bungalovih v gozdu okrog hotela. Midva sva v tem preživela eno noč, nato se je izpraznila soba v hotelu. 

Če ne bi bilo nekaj "čejev", ki so motili, bi bilo bivanje v teh bungalovih prav prijetno.

 

 

Prva Potovanja Naslednja