Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Nizozemska , april 2011   Kranj - Elspeet   Amsterdam   Watensko morje   Arnhem   Aalsmer   Zeeland - Kranj   Zemljevid

 Arnhem

Pokopališče padlim v bitki pri Arnhemu

Mesto Arnhem  je znano po bitki v 2. svetovni vojni. Operacija Market Garden naj bi uničila nemške sile in precej skrajšala vojno. 35.000 padalcev se je spustilo 160 km za nemško fronto. Namen je bil uničiti nemške utrdbe in ohraniti mostove na rekah Mezi, Waalu in Renu. Zaradi slabega načrtovanja in vrste nesrečnih naključij, se je operacija končala z zavezniškim polomom. Zlom Nemčije se je zaradi nje zamaknil za nekaj mesecev.

Komisija za grobove Commonwealtha je za padle v bitki pri Arnhemu uredila vojaško grobišče.

Pri Arnhemu je tudi velik muzej na prostem v katerem so razstavljene zgradbe iz vseh delov Nizozemske. Po muzeju vozi starinski tramvaj.

Stavbe so iz različnih časovnih obdobij.  M muzeju je zelo nazorno prikazano, kako so živeli v časih, ko še ni bilo centralne kurjave in televizije. Prikazane so bile kmečke hiše, kjer so ljudje živeli v istem prostoru z živino. Presunila me je zemljanka revnih ljudi v predmestjih, narejena iz desk in travne ruše.

V muzeju so postavljeni številni mlini na veter, ki so večinoma črpali vodo. Le redke mline so uporabljali za mletje moke, nekatere so uporabljali za pogon žage za les.

Hiša Ane Frank
Muzej na prostem Arnhem

Razstavljene hiše niso bile prazne. V trgovinah so prodajali slaščice in kruh. Zmotilo me je le to, da je bila v stari gostilni kitajska restavracija.

V drugih hišah so bili ljudje oblečeni v nošo krajev in časa iz katerih so hiše bile. Ribičeva žena je vezla, ribič je popravljal čoln.

V hiši iz Staphorsta je predla gospa, ki je povedala,  da se za dva dni na leto preseli v preteklost. Prijazno je odgovorila na naša vprašanja. 

Po ogledu muzeja smo se odpeljali v mestece Twello, kjer smo bili dogovorjeni za obisk šole.  Opisali so nam nizozemski šolski sistem in probleme s katerimi se pri pouku srečujejo.  O Bolonjski reformi pa še niso slišali.

 

Obisk šole v mestu Twello
Zutphen

Pred mestom Zutphen, kjer živita naša gostitelja Magda in Silvo, smo si ogledali delovanje zapornice na kanalu.  Princip dvigovanja ladje na višino kanala je izredno preprost. Zapornici zaprejo, nato spustijo v prekat vodo iz višjega kanala. V obratni smeri pa vodo spustijo v nižji del.

Mesto Zutphen je ohranilo srednjeveško obzidje in starinsko mestno jedro. V preteklosti je pripadalo zvezi mest - Hanzi. Sprehodili smo se po mestu in si nakupili sira značilnega za to pokrajino.

 

V mestu sva kupila sir. Sir Gouda delajo v značilnih rumenh hlebcih. Izdelano je iz kravjega mleka in imenovano po mestu Gouda. Ime sira ni zaščiteno, zato smo vsi poznali Kranjsko gavdo.

Sir se razlikuje po starosti od mlade do stare  Goude poznajo 5 stopenj. Mlad sir je bolj kremast in milejšega okusa. Eno leto stara gouda je temnejše barve, okus pa bolj poln.

 

Zutphen
Proslava ob Dnevu upora proti okupatorju

Po večerji smo imeli že tradicionalno proslavo v počastitev Dneva upora proti okupatorju.  Janko je imel govor, zbor je zapel, oglasile so se orglice, bariton in harmonika.

Karmen nas je razveselila s pesmijo   in nam poklonila čudovito knjižico njenih pesmi.

 

 

Prva Potovanja Naslednja