Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Nizozemska , april 2011   Kranj - Elspeet   Amsterdam   Watensko morje   Arnhem   Aalsmer   Zeeland - Kranj   Zemljevid

 Aalsmeer

Borza cvetja Aalsmeer

Naslednje jutro smo se na pot odpravili zgodaj. Naš cilj je bila borza cvetja v mestu Aalsmeer.  Borza prične delati ob 7. uri. Takrat je naprodaj največ cvetja.

Skozi borzo gre skoraj vse cvetje, ki ga kasneje srečamo v cvetličarnah zahodne Evrope. Kljub recesiji in upadu prodaje, so v prvem trimesečju prodali za 1.5 milijarde € cvetja.  Cvetje na vozičkih pripeljejo v dvorane, kjer sediju kupci. Na velikih zaslonih se kaže  vrsta cvetja, kvaliteta izvor in najnižja cena. Kupci potem izklicujejo ceno. Ker je cvetja zelo veliko, vse skupaj poteka zelo hitro.

V veliki dvorani nato prodano cvetje sortirajo za določenega kupca in ga združijo v eno pošiljko. Čez nekaj ur pa je cvetje že lahko na prodajnih policah v drugem delu Evrope.

Za obiskovalce je narejen most visoko nad dvorano. Zanimivo je bilo opazovati živahen vrvež spodaj, kjer so se vlakci in vozički z rožami nenehno premikali. Barvni vzorci so se stalno spreminjali.

Aalsmeer - Povsod samo cvetje
Parna črpalka v kraju Cruquis

Za odvajanje vode so v preteklosti uporabljali črpalke, ki so jih poganjali mlini na veter.  Problem teh črpalk je bil, da niso delovale, če ni bilo vetra. Zato so Nizozemci že zelo zgodaj pričeli uporabljati parne črpalke po angleškem vzoru.

Parna črpalka v kraju Cruquis je bila ena večjih. Delovala je 84 let od leta 1840 do 1933.

Ogromen parni stroj premer bata je bil 5m je poganjal 8 črpalk, ki so v 5 nihajih na minuto v minuti prečrpale  325 m3 vode 5 metrov visoko.

Zdaj črpalko obnavljajo, dela pa potekajo zelo počasi.

Na poti proti obali severnega morja smo se ustavili na polju cvetočih tulipanov. Pridelava čebulic te rastline, ki je postala eden izmed simbolov Nizozemske je zagotovo donosen posel. Pa tudi paša za oči v času cvetenja.

Cvetove nato strojno porežejo, rastline, ki so nižje ali druge barve, pa ročno izkopljejo.  Po napisu na njiivi se je videlo, da so zasadili 75 arov vijoličnih tulipanov.

 

Tulipani Nizozemska
Plaža pri kraju Noordwijk

Pri kraju Noordwijk smo se zapeljali do obale severnega morja. Veter pesek peščenih plaž  raznaša v zamete imenovane dune. Hribi peska se zaradi vpliva vetra stalno spreminjajo.  Da preprečijo prenos peska, na sipine posejejo posebno travo prilagojeno na revna očasno tudi slana tla.

Sprehodili smo se po neskončni peščeni plaži. V pesku je bilo polno školjčnih lupin.

Plaža je bila polna sprehajalcev, saj je kraj poln hotelov. navajeni mediteranskega sonca skoraj nismo razumeli, kaj ljudje lahko počnejo ob umazanem, mrzlem morju, kjer stalno piha veter.

V mestu Leiden je bil rojen slikar Rembrandt. Na to nas je opozoril spomenik slikarju.  Ustavili smo se na kraju,  kjer je nekoč stala njegova rojstna hiša.

Mesto ima označeno turistično pot, ki vodi mimo znamenitosti. Za celo pot nismo imeli časa, pa še deževati je pričelo. Zato smo šli na suho v kavarno. Ko smo popili kavo, je zunaj že sijalo sonce.

 

V mestu Leiden je bil rojen slikar Rembrandt.
Gouda

Na poti proti hotelu smo se ustavili še v mestu Gouda, ki se ponaša z najdaljšo cerkvijo na Nizozemskem.  Cerkve si nismo ogledali, sprehodili smo se le po starem mestnem jedru. Tudi tu so potekale živahne priprave na zabavo ob kraljičinem dnevu.

Drugače pa je po mestu poimenovan sir, o katerem sem že pisal na prejšnji strani. Čeprav sva sir kupila že prejšnji dan, naju je premamila ponudba v lični prodajalni, da sva ga kupila še dve rezini.

Ko smo se peljali mimo Utrechta smo zašli v prometni zastoj. Ugotovili smo, da se Nizozemci ne vozijo samo s kolesi.

Prva Potovanja Naslednja