Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Nizozemska , april 2011   Kranj - Elspeet   Amsterdam   Watensko morje   Arnhem   Aalsmer   Zeeland - Kranj   Zemljevid

 Zeeland Kranj

Garažna hiša za kolesa

Zadnji dan smo se poslovili od našega hotela v Elsppetu in se odpeljali proti jugozahodu.   Pokrajino smo že poznali, med polji in pašniki polnimi živine so se nizale vasi z značilnimi mlini na veter. Mlini so vsi zaščiteni, kljub temu da so v privatni lasti, jih ne morejo porušiti. Za vzdrževanje dobijo določena sredstva. Mlini, za mletje moke so v zadnjem času spet popularni, saj gospodinje rade kupujejo tako zmleto moko.

Med prvimi smo bili naročeni za ogled Corpus museuma - muzeja človeškega telesa. Začudili smo se, ker pred muzejem ni bilo nobene gneče. kasneje smo videli, da je ogled mogoč le na osnovi predhodne prijave. Skupine po 15 do 20 ljudi spuščajo po zelo natančnem taktu (7,5 minute).  Približno toliko potrebuje skupina, da si ogleda predstavitev ene točke.  Ko se premakne na drugo postajo, si predstavitev ogleda naslednja skupina.

V muzeju je na zanimiv način predstavljeno delovanje delov človeškega telesa. Pri tem uporabljajo sodobne efekte, kot npr. 3D predstavitev, video in svetlobne efekte, ko si ogleduješ nos, se celo zavonja vrtnice.

Res pa je, da je stvar namenjena šolski mladini, nekatere stvari so premalo predstavljene, pa tudi nekateri efekti - tresenje stola,  bolj sodijo v Gardaland.  Za šolsko mladino pa je muzej zelo poučen.

Hiša Ane Frank
Rijks museum Amsterdam

Pot smo nadaljevali mimo Haaga in Rotterdama. Geografi so pred leti že bili na Nizozemskem, zato smo ogled teh mest izpustili. 

Rotterdam je eno največjih svetovnih pristanišč. Kljub temu, da avtocesta pelje daleč od mesta, smo se dolgo vozili mimo neskončnih skladišč, cistern za nafto in številnih rafinerij nafte.

Vozili smo se že dolgo, zato je bil čas za postanek. Ustavili smo se pri nasipu  - dyke. Ko smo šli čez nasip do morja smo v voda opazili tri morske leve, ki so  lovili ribe v vrtinčasti vodi.

Na vsej poti po Nizozemski smo se srečevali s stalnim bojem nizozemcev z morjem za ozemlje, ki so mu ga vzeli. Po poplavah leta 1953 so naredili načrt, kako te poplave preprečiti. načrt so imenovali Delta projekt, namen pa je bil vzpostaviti sistem zapornic na jugu Nizozemske, kjer se v morje izlivajo reke Ren, Meuse in Schelda.  Prvo zapornico so dokončali leta 1958, zadnjo pa leta 1997.

Zapornice ze zaprejo ob izjemno visoki plimi in preprečujejo da bi takrat voda prodrla v notranjost dežele. 

Na železniško postajo smo pospremili našo vodičko Magdo, od Silvota smo se poslovili že zjutraj v hotelu. Naredili smo še skupinsko sliko in se odpravili na dolgo pot proti domu.

 

 

Pot nas je vodila mimo Antwerpna in Liega skozi Nemčijo na tursko avtocesto. Po dolgi na pol prespani noči smo bili ob desetih zjutraj v Kranju. 

 

 

Prva Potovanja Naslednja