Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Slovaška, Poljska, Moravska , 25. 4. - 5. 5. 2015   Kranj - Trenčin   Nizke Tatre   Tatre   Poljska   Krakow   Olomouc   Moravski kras   Brno - Kranj   Zemljevid

 Trenčinske toplice - Poprad

Grad Bojnice Po zajtrku smo se odpeljali po dolini reke Nitra proti gradu Bojnice, enemu najlepših gradov na Slovaškem.

Prva omemba gradu je že iz leta 1013. V 17.stoletju je grad pričel dobivati sedanjo romantično podobo, po vzoru francoskih gradov v dolini reke Loire.
Grad obkroža velik park, v katerem raste tudi več kot 700 let stara lipa kralja Matjaža.

V grajskem parku je tudi zoološki vrt, ki je najstarejši in tudi najbolj obiskan živalski vrt na Slovaškem.

Grad je služil za kuliso v mnogih pravljičnih filmih. Na njem vsako leto prirejajo mednarodni festival duhov.
Dolgoletni lastniki gradu, družina Pallfy je grad leta 1939 grad prodala Janu Bati, lastniku čevljarske tvrdke Bata.

Leta 1945 so premoženje Bate podržavili. V gradu je bilo več uradov republike Češkoslovaške.  Leta 1950 je grad poškodoval požar.

V obnovljenem gradu so postavili muzejsko zbirko, ki smo si jo z zanimanjem ogledali.

Bojnice
Rudarski muzej. Naš naslednji cilj je bila Banska Štiavnica, staro rudarsko mesto, ki je zaradi svoje slikovitosti na seznamu UNESCa.

Rudo, predvsem zlato in srebro so v teh krajih kopali že v neolitiku. Na začetku so jo kopali v  dnevnih kopih.   Leta 1627 je bilo tu, prvič v zgodovini rudarstva, izvedeno miniranje.  Na tak način so hitro izčrpali zaloge. Prisiljeni so bili kopati vedno globje in uvajati nove tehnike rudarstva.

V času Marije Terezije je tu delovala prva rudarska akademija na svetu, v kateri so se šolali tudi idrijski rudarski inženirji.

V drugi polovici 19.stoletja se je zaradi izčrpanosti rudnikov pričel zaton mesta.

Na obrobju mesta so uredili rudarski muzej, kjer so nam predstavili zgodovino mesta in načine rudarjenja.

Po predstavitvi so nam razdelili plašče in čelade, v roke smo dobili svetilke. Tako opremljeni smo se napotili v rudnik.

V rudnikih so bili prikazani načini rudarjenja od preteklosti do moderne dobe, ko so težaško delo prevzeli stroji.Rudarji gredo na šiht.
Kužno zamenje v Banski Štiavnici Po ogledu rudnika smo si ogledali še staro mestno jedro, ki je pod UNESCOvo zaščito.

Na zlate čase spominjajo razkošne zgradbe meščanov. Hiše so lepo obnovljene. Najlepše so na Trgu sv. Trojice. Tu stoji  baročno kužno znamenje.

Rudarji so bili zelo pobožni. V mestu je veliko cerkva. Na hribu Kalvarija je baročna cerkev z ohranjenim križevim potom. Tudi Stari grad nad mestom, je bil najprej cerkev. Zaradi nevarnosti turških vpadov, so ga v 16. stoletju predelali v utrdbo.
Vreme je bilo bolj aprilsko. Dež in sonce sta se hitro menjavala. Ko smo se odpeljali proti Visokim Tatram, se je le zjasnilo.
Štrbske Pleso je znano smučarsko in zdraviliško središče v Visokih Tatrah. Mi smo ga obiskali ravno ob koncu sezone, zato je bilo skoraj prazno.

V V okviru zimske univerzijade 2015 so tu potekala tekmovanja v smučarskih tekih in skokih.

Ogledali smo si skakalnice in tekaški poligon.

Nato smo se po panoramski cesti, kjer se v gozdovih še vidijo posledice vetroloma,  zapeljali v Poprad, kjer smo prenočevali.
Štrbske Pleso
Prva> Potovanja Potovanja Naslednja Naprej