Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Slovaška, Poljska, Moravska , 25. 4. - 5. 5. 2015   Kranj - Trenčin   Nizke Tatre   Tatre   Poljska   Krakow   Olomouc   Moravski kras   Brno - Kranj   Zemljevid

 Poprad - Bardejov

Visoke Tatre Mesto Poprad smo obiskali samo za prenočitev v prijetnem obnovljenem hotelu, kjer smo bili zelo dobro postreženi.

Zjutraj   smo se prebudili v jasno jutro. Pogled na zasnežene Visoke Tatre je bil čudovit. Najvišji vrh tega gorovja, ki leži na meji s Poljsko je Gerlahovsky štit z 2655 metri.  

Slovaki pa častijo Krivan, goro ki je sicer nižja, je pa zelo lepa in je bila zadnjih dvesto let simbol, ki so ga uporabljali v narodnih gibanjih.

Skozi mesto Levoča, ki ma prav tako zaščito UNESCA, smo se po stranskih cestah pripeljali do mesteca Spišske Podhradie.

Najprej smo si ogledali Spišsko Kapitulo - v celoti obzidano cerkveno naselje, ki je sedež škofije. Znotraj obzidja je gotska cerkev sv. Martina, samostan, semenišče in sedež škofa. V gotskih hišah so nekoč bivali cerkveni uslužbenci.

Cerkev je leta 1995 obiskal papež Janez Pavel II.
Spišska Kapitula
Spiški grad. Na drugi vzpetini se nahaja Spiški grad. Grad je največji srednjeevropski grad.

Grad so uporabljali do 17. stoletja. Po požaru leta 1710 se se iz gradu izselili, tudi zaradi tega, ker ni več ustrezal modernim načinom vojskovanja in je bil neudoben za bivanje. Po požaru je služil grad še nekaj let kot vojašnica, potem pa kot kamnolom. Že Českoslovaška je grad delno rekonstruirala. Obnovitvena dele potekajo še danes.

Mi smo se na grad napotili iz mesta. Vzpon na hrib je bil kar dober sprehod.
Kapitula, grad in gotska cerkev Žehra tvorijo kulturni spomenik, ki je pod UNESCOvo zaščito.

Značilnost gotske cerkve iz 13. stoletja je čebulast zvonik. Na žalost je bila cerkev zaprta, tako si nismo mogli ogledati fresk iz 14. stoletja. Freske so lepo ohranjene predvsem zato, ker so jih po epidemiji kuge v 17.stoletju, prebelili z debelo plastjo apnenega beleža.

Smo si pa zato ogledali pokopališče ob cerkvi, ki tudi nekaj pove o navadah tamkajšnjih ljudi.
Cerkev Žehra.
Prešov Mesto Prešov je tretje največje mesto na Slovaškem.

V bližini mesta so v preteklosti kopali sol. Od 11. stoletja je bil kraj del Ogrske, po trianonski pogodbi je postal del Češkoslovaške. Po letu 1948 postane industrijsko središče. Z razvojem industrije je število prebivalstva skokovito narastlo.

Sprehodili smo se po starem delu mesta. Ogledali smo si cerkev sv. Nikolaja.

V dobi protestantizma je bilo mesto pomembno središče. Leta 1687 so usmrtili 24 uglednih meščanov protestantske vere, ki so podpirali vstajo Imre Thökölya, ki se je upiral Habsburžanom.
Mesto je leta 1995 obiskal papež Janez Pavel II. V spomin na ta dogodek so mu postavili spomenik.

V mestu smo imeli čas za kosilo. Imela sva smolo. V sicer lepem lokalu v atriju neke hiše sva pojedla dve plastični pici. Ni bilo preveč dobro, bilo je pa poceni. Za dve pici, pivo in tonik sva plačala 7,6€.
 

Preostanek prostega časa sva porabila za sprehod po parku pred Nikolajevo cerkvijo. V njem je Neptunov vodnjak, pa tudi spomenik priljubljeni Sisi, ohranil se je pa tudi spomenik sovjetskim osvoboditeljem.

Po kosilu smo se spet usedli v avtobus. Do sosednjega Bardejova je bilo le 30 kilometrov.
Prešov
Bardejev Bardejev je mesto blizu poljske meje. mestno jedro znotraj ohranjenega obzidja je vpisano na seznam UNESCOve kulturne dediščine. Svoj rascvet je mesto imelo od 13. stoletja, do zatrtja vstaje proti Habsburžanom v 17. stoletju.

Poleg ohranjenega obzidja je največja znamenitost cerkev sv. Egidija in seveda lepo obnovljene gotske hiše na glavnem trgu. Mestna hiša iz leta 1509 velja za prvo renesančno zgradbo na Slovaškem.

Prenočevali smo v zdraviliškem kraju Bardejovske Kupele, v velikem hotelu, ki je bil po svoje tudi spomenik nekih prejšnjih časov. Po večerji smo imeli tradicionalno proslavo ob dnevu upora proti okupatorju.
Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naprej