Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Slovaška, Poljska, Moravska , 25. 4. - 5. 5. 2015   Kranj - Trenčin   Nizke Tatre   Tatre   Poljska   Krakow   Olomouc   Moravski kras   Brno - Kranj   Zemljevid

 Zakopane - Krakow

Rudnik soli Wieliczka Čez noč je Zakopane pobelil sneg. Ni ga bilo veliko, je pa pričaral malo zimskega vzdušja.

Ko smo se Ko smo se spuščali proti Krakowu, snega ni bilo več. Imel sem občutek, da je na poljskih cestah več prometa, kot na Slovaškem.   Naš prvi današnji cilj je bil rudnik soli Wieliczka. Rudnik  so odprli v 13. stoletju in je eden najstarejših rudnikov soli, ki še vedno obratuje.
Rudnik je globok 327 metrov, v njem je čez 287 km rovov.

Rudnik pogosto imenujejo "Poljska podzemna katedrala", leta 1978 je bil sprejet na seznam UNESCOve kulturne dediščine.
Del rudnika je urejen za turistićčne oglede.

Najprej smo se spustili po 378 stopnicah 64 metre globoko. 

Tri kilometre dolga pot nas vodi mimo različnih skulptur, narejenih iz soli, podzemnega jezera, kapele, do velike dvorane, ki je 135 metrov pod zemljo.  Tudi lestenci v dvorani so narejeni iz soli.

Nazaj nam ni bilo treba iti po stopnicah. Na srečo imajo za povratek dvigalo.

Po ogledu smo se odpeljali v Krakow, nekdanjo poljsko prestolnico.
Rudnik soli Wieliczka
rad Wawel Krakow ob Krakow ob reki Visli je drugo največje mesto na Poljskem.  Do leta 1569 je bilo glavno mesto, potem je kralj Sigismund III, zaradi boljše geografske lege, sedež glavnega mesta preselil v Varšavo.

Na parkirišču ob reki Visli nas je počakala lokalna  vodička. Povzpeli smo se do gradu Wawel, ki so ga zgradili v 14. stoletju. Po pripovedki je bila v grajskem hribu jama, v kateri je nekoč prebival zmaj.

Kraljeva rezidenca je simbol poljske državnosti. V njej je danes eden najpomembnejših muzejev na Poljskem.
V muzeju je zbirka renesančnih slik, tapiserij Sigismunda in največja zbirka otomanskih šotorov v Evropi.
Na grajske hribu se nahaja Wawelska katedrala. Stara je več kot 900 let. V tej katedrali so tradicionalno kronali poljske kralje.
V kripti katedrale je imel svojo prvo mašo Karol Woytila. V njej je bil tudi posvečen v pomožnega škofa.
Po številnih stopnicah smo se povzpeli na zvonik in si z njega ogledali mesto.

Pod katedralo leži kripta sv. Leonarda. V njej so grobnice poljskih kraljev. Poleg njih pa še grobnice pomembnih poljakov, kot sta svetnika sv. Stanislav in sv. Jadviga, Adam Mickiewicz, pa tudi predsednik republike Lech Kaczynski, ki je umrl v letalski nesreči v Katinskem gozdu.
Zvon v Wawelski katedrali.
Krakow Z gradu smo se spustili proti staremu mestnemu jedru, ki je bilo med prvimi dano na UNESCOv seznam. 

Srednjeveško mesto je bilo obdano s 3 km dolgim obzidjem, ki so ga zgradili v času tatarskih vdorov v 13. stoletju. Za obzidjem je zraslo takratno upravno središče Poljske.

V bogatem mestu se je ohranilo veliko renesančnih in baročnih zgradb. Šli smo mimo cerkve sv. Petra in Pavla, kjer imajo Foucaultovo nihalo.

Središče Starega mesta je zagotovo glavni trg, eden največjih trgov v Evropi. 

Znamenitosti trga so stolp mestne hiše, kip posvečen Adamu Mickieviču, Sukiennica in pa cerkev sv. Marije.

Z line najZ line najvišjega zvonika te cerkve vsako uro zaigra trobentač na vse štiri strani sveta znamenito melodijo Hejnal.
Melodijo igrajo od 13. stoletja naprej, vsak dan ob zori  in ob večernem mraku.  Zaradi turistov, ki se zgrinjajo na glavni trg, jo zdaj igrajo vsako uro.

Poleg trobentača pa so za turiste zanimivi številni kočijaži z lepo okrašenimi kočijami.
Krakow
Sukienica Po dolgem dnevu, so naju noge že pošteno bolele. Odpočila sva se v eni izmed kavarnic ob robu trga. Čas je hitro minil med opazovanjem kočijažev in številnih turistov.

Potem sva si ogledala še Sukiennico, renesančno zgradbo na sredini trga. sančno zgradbo na sredini trga.
V zgradbi so že v 15. stoletju trgovali z blagom in dragocenostmi takratnega časa - svilo, začimbami, usnjem. Te dobrine so menjali za svinec in sol iz rudnika Wielička.

Tudi danes je v Sukienici polno trgovinic. Zdaj prodajajo predvsem turistične spominke, krzno in pa tudi jantar s severnega morja. jantar s severnega morja.

Prespali smo v hotelu ob robu mesta.
 

Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naprej