Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Slovaška, Poljska, Moravska , 25. 4. - 5. 5. 2015   Kranj - Trenčin   Nizke Tatre   Tatre   Poljska   Krakow   Olomouc   Moravski kras   Brno - Kranj   Zemljevid

 Krakow - Olomouc

Wadowice - rojsni kraj Janeza Pavla II Na Poljskem je bistveno več prometa, kot na Slovaškem. Morda tudi ceste niso primerne za tak razvoj prometa. Na poti iz Krakova smo večkrat stali v koloni, pa sploh nismo vedeli zakaj je zastoj nastal.

V enem takih zastojev smo si lahko bolj ogledali mestece Wadowice. Od Krakova je oddaljen kakih 50 km. Mesto je znano zato, ker se je v njem rodil Karol Woytila, ki je postal prvi papež slovanskega rodu.

Pot nas je vodila po Šlezijskih Beskidih.
Beskidi  je tradicionalno ime za vrsto gorskih verig v Karpatih, ki se razteza od Češke na zahodu ob meji Poljske s Slovaško do Ukrajine na vzhodu.

Naprej smo se vozili po gričevnatem svetu do Zywiecke kotline, tektonske kotline  obkrožene s Šlezijskimi, Malimi, Zwyec in Makowskimi Beskidi.

Vozili smo se ob reki Sola. Pri kraju Tresna je ena izmed štirih elektrarn na tej reki. Zywiecko jezero za elektrarno ima površino 10 kvadratnih kilometrov.

Leta 1978 je bilo prizorišče tragičnega dogodka, ko sta v razmaku 15 minut, zaradi vdora cestišča v vodo, zgrmela dva avtobusa rudarjev, ki so se peljali na delo.  V nesreči je bilo 30 mrtvih.
Zywiecko jezero
 
Zywiec. V mestu Zywiec smo obiskali pivovarno. 

Pivovarno je ustanovil leta 1856 nadvojvoda Friderik Habsburški. Po drugi sv. vojni je bila pivovarna nacionalizirana, trenutno je v večinski lasti družbe Heineken.

Najprej smo si ogledali muzej, ki zelo lepo prikazuje kako se vari pivo. Posebejj slikovita je predstavitev časa, ko so pivovarno ustanavljali. Prikazane so notranjost stanovanj, trgovine in pivnice v tistem času. Za popestritev imajo celo manjše kegljišče.
Drugi del ogleda  predstavlja voden sprehod skozi obrate, kjer varijo in polnijo pivo.

Posebej so zanimive polnilnice, kjer se steklenice na velikih strojih premikajo in nazadnje zložijo v zaboje, pripravljene za transport v prodajalne.

Za celo halo skrbi le malo delavcev. Po zajetnih trebuhih se jim je videlo, da s pivom ne delajo radi le v službi, ampak si ga najbrž privoščijo tudi po delu.

Na koncu je sledila še degustacija res dobrega piva. Po njej smo bili pripravljeni za dremanje v avtobusu med vožnjo po hribovti pokrajini v povirju Visle. 

Zywiec.
Wisla Kraj Wisla slovenci poznamo po tekmovanju v smučarskih skokih, ki ga vsako leto prirejajo na skakalnicah na hribu Malinka.

Poleg tega je znano turistično središče, je pa tudi edino mesto na Poljskem z večinskim protestantskim prebivalstvom.

Da bi šla na kosilo, ni bilo dovolj časa. Malico sva kupila v bližnji špeceriji in jo nato pojedla na klopci v parku.

Potem nama je ostalo še dovolj časa za čaj v kavarni Pri Janezku.

Wisla je rojstni kraj legende smučarskih skokov Adama Malysza.

V rojstnem kraju je uredil muzej, v katerem so turistom na ogled njegova odličja. Poleg tega pa je razstavljena še športna oprema, ki jo je uporabljal.

Jože in Valerija, redna navijača na skakalnih tekmah, sta mu v čast zaigrala nekaj domačih.

Do Češke meje ni bilo daleč.
Muzej Adama Malysza
Olomouc Zadnja postaja tega dne je bilo mesto Olomouc.
 

V mestu je bil Matija Korvin okronan za češkega kralja. Po tridesetletni vojni so mesto za 80 let okupirali Švedi. Takrat je mesto izgubilo status glavnega mesta Moravske.

Glavna znamenitost mesta je baročno kužno znamenje, ki je na UNESCOvem seznamu.

Mestna hiša iz 15. stoletja je imela astronomsko uro, ki so jo Nemci uničili konec 2. sv. vojne. Po vojni so uro restavrirali v socrealističnem stilu.

V mestu je šest vodnjakov, pet jih je posvečenih rimskim bogovom, šesti pa Juliju Cezarju.
Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naprej