Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Slovaška, Poljska, Moravska , 25. 4. - 5. 5. 2015   Kranj - Trenčin   Nizke Tatre   Tatre   Poljska   Krakow   Olomouc   Moravski kras   Brno - Kranj   Zemljevid

 Olomouc - Brno

Prvomajska budnica Prvi maj na našem izletu vedno začnemo z budnico.


Tako je bilo tudi letos. Jože in Valerija sta zaigrala, priložnostni pevski zbor je zapel. Mi, ki pa imamo bolj hrapave glasove, smo ploskali.

Vreme ni bilo najbolj obetavno.  Ko smo se peljali čez Moravski kras proti udoru Machocha, je deževalo.

V narodnem parku Moravski kras je preko 1100 jam in brezen. Le štiri jame so odprte za turiste.Globel Machocha je 138 m globoka. Nastala je zaradi podora stropa podzemne votline, ki jo je izdolbla kraška reka Punkva.

V brezno smo se spustili s pomočjo žičnice. V globeli nas je čakala vodička, ki nam je razkazala podzemni svet Punkovske jame.

Ogled sestavljata dva dela.  Po Suhi cesti si votline ogledujemo peš. Po Mokri cesti nas pa s čolni
popeljejo skozi podzemni svet reke Punkva. 

Globel Machocha
 
Slavkovo - Austerlitz. Po poljedelski pokrajini smo se odpeljali proti Slavkovu v bližini Brna, kjer je je leta 1805 potekala ena najslavnejših Napoleonovih bitk.

Vojna tretje koalicije se je začela s prodorom avstrijske armade generala Macka na Bavarsko, do Ulma. Napoleon je odgovoril z znamenitim prodorom mimo njenega desnega boka in v njen hrbet  Po petih dneh se je bil obkoljeni Mack prisiljen predati, saj ni bilo več možnosti za preboj iz obroča. Medtem je Napoleon za Rusi prodiral ob Donavi in 12. novembra dosegel Dunaj. Naslednji dan so Francozi brez boja zasedli nepoškodovan most čez Donavo, kar jim je omogočilo napredovanje proti severu, kjer se je Kutuzov združil s preostankom ruske vojske in 15.000 Avstrijci. Zavezniki, ki jim je poveljeval car Aleksander I., so na Moravskem zbrali več kot 85.000 mož.
 Kljub temu, da so bili Avstrijci in Rusi številčnejši, je Napoleon s spretnimi manevri bitko dobil. V bitki pri Slavkovu - Austerlitzu je bilo čez 15.000 mrtvih in ranjenih.
 Napoleon je izbojeval svojo najslavnejšo zmago.

Rusi so umaknili na sever, na Poljsko, in nadaljevali z vojno, ko se jim je pridružila še Prusija, se je začela vojna četrte koalicije.

Avstrijci so zaprosili za premirje in nato v Bratislavskem miru (26. december 1805) Francozom prepustili Benečijo, Dalmacijo in nekdanjo beneško Istro, ki jih je dobilo Italijansko kraljestvo, ter Predarlsko in Tirolsko, ki ju je dobila Bavarska.

Slavkovo - Austerlitz Spomenik bitki.
Brno Po ogledu muzeja Bitke treh cesarjev smo se odpeljali do Brna.
 Brno leži na sotočju rek Svitave in Svratke.  S skoraj 400. 000 prebivalci je drugo največje češko mesto. Je politično in kulturno središče Južne Moravske.

Mestne pravice je dobilo leta 1268. Po tridesetletni vojni, leta 1641,  je postal prestolnica Moravske.

Že v začetku industrijske revolucije je mesto postalo industrijsko središče, zato ga tudi imenujejo "češki Manchester". 

V Brnu je veliko tekstilne industrije, znana je tudi tovarna traktorjev Zetor in tovarna orožja Zbrojevka.


Bil je prvi maj. Ogled mesta smo morali malo prilagoditi zaradi dežja, pa tudi zaradi demonstracij desničarjev. Zaradi možnih protidemonstracij je bilo v centru veliko policije.

Povzpeli smo se na Petrov hrib, kjer stoji katedrala sv. Petra in Pavla. V notranjosti je baročna, zunanjost je pa neogotska.

Zvonovi se oglasijo ob 11. uri in ne opoldan. Po legendi iz tridesetletne vojne, so Švedi obljubili, da se umaknejo, če mesta do poldneva ne osvojijo. Zato so branilci poldan zvonili eno uro prej.  Z vzpetine je lep pogled na mesto.
Na sosednjem hribu  je dvorec Spilberk. V času Avstroogrske je bil tam zapor, kasneje pa vojaški objekt. Zdaj je tam muzej mesta Brna.
Brno
Vila Tugendhat Pred dežjem sva se zatekla v kavarno na glavnem trgu. Po dolgem času sem spet jedel šamrole.

Vila Tugendhat je zgodovinska stavba v premožni soseski Černá Pole v Brnu na Češkem. To je eden od pionirskih prototipov sodobne arhitekture v Evropi.

Zasnoval jo je nemški arhitekt Ludwig Mies van der Rohe. Zgrajena iz armiranega betona med 1928 in 1930  za Fritza Tugendhat in njegovo ženo Greto.

Vila je kmalu postala ikona modernizma in je tudi umeščena na UNESCOv seznam..

Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naprej