Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Slovaška, Poljska, Moravska , 25. 4. - 5. 5. 2015   Kranj - Trenčin   Nizke Tatre   Tatre   Poljska   Krakow   Olomouc   Moravski kras   Brno - Kranj   Zemljevid

 Brno - Kranj

Grad Lednice Zadnji dan smo obiskali grad grad Lednice.

Posestvo Lednice je bilo od 13. stoletja v lasti vojvod Liechtesteinskih. Ti so v začetku 19. stoletja preoblikovali park v slogu angleških vrtov.

Družina Liectenstein je nasprotovala nacistični priključitvi Sudetov. Potem, ko so okupirali Češko, so Nemci družino izgnali v Vaduz.

Po ruski osvoboditvi so grad in posestvo nacionalizirali.  Po žametni revoluciji Lihtenštajnski poizkušajo pridobiti odvzeto premoženje, ki je trenutno v lasti češke države.
Grad so lepo obnovili. Vodička nam je razložila zgodovino gradu in nas peljala po dvoranah.

Posebno lepo je izrezljano leseno stopnišče. V zadnji dvorani nas je pričakal kitarist in nam pričaral še glasbeno ozadje tistega časa.

Po ogledu sva se sprehodila do jezera in okoli velikega cvetličnjaka.

Za konec potovanja smo se še enkrat zbrali za skupinsko fotografijo.
Naša skupina
 
Jože zabava Kitajce. Ko je prišel čas za odhod, ni bilo štirih sopotnikov. Zaradi nesporazuma, so napačno ocenili čas vožnje s kočijo. Ko so hiteli proti avtobusu, so v parku še zašli.

Za zamudo so se kasneje oddolžili. Nas čakanje ni motilo. Jože je izvlekel harmonko.  Glasba je pritegnila avtobus kitajskih turistov iz Šanghaja, ki so z nami zaplesali.

Ko so zamudniki prišli, so nam razložilu svojo dogodivščino. Bilo je veliko smeha.
Zadnji postanek na Češkem smo imeli pri mestu Mikulov.

Postanek smo izrabili za kavo in pa predvsem  za to, da smo v bližnji trgovini zapravili zadnje češke krone.


Do meje z Avstrijo ni bilo več daleč.
Mikulov.
Avtocesta proti Dunaju Avtoceste do Dunaja ne bom opisoval. Na obvoznici okrog mesta gradijo nov most čez Donavo.
Tokrat nismo zavili proti Gradcu, ampak smo šli na avtocesto proti Linzu.
V programu smo imeli še prelaz Semmering. Prelaz je najlažja povezava med Štajersko in Spodnjo Avstrijo.

Kraj je znano smučišče. Na gori Zauberberg potekajo tekmovanja svetovnega pokala. Zaradi bližine Dunaja je zelo obiskan.

Še najbolj pa je prelaz poznan zaradi železnice.Južno železnico Dunaj - Trst so zgradili med leti 1848 in 1854. Gradilo jo je 20.000 delavcev. 

Najtežji del in tudi največji tehnični dosežek za tisti čas, je predstavljal del čez prelaz Semmering. Na 41 km dolžine so morali premagati  460m višine.   Da so to dosegli, so naredili 14 tunelov, 16 viaduktov in preko sto manjših mostov.   Vsi objekti so po 160 letih še vedno uporabni.

Vreme se je poslabšalo. Nas to ni motilo. Lepo na suhem smo se z avtobusom po turski avtocesti skozi nevihto pripeljali domov.

Za nami je bila še ena lepa ekskurzija.
Prelaz Semmering
Prva /td> Potovanja Potovanja Naslednja Naprej