Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Še nekaj slik Povezave Pišite mi

   Portugalska april 2007
Kranj - Lisbona Lisbona - Sintra Obidos - Bataglia- Coimbra Coimbra - Serra da Estrella Porto Guimares - Lisbona - Kranj

Ljubljana - Benetke - Milano - Lisbona


Ob dveh smo se v Kranju usedli v avtobus in se odpeljali proti Benetkam. Od tam smo poleteli proti Milanu. Po dveh urah čakanja na letališču smo končno poleteli proti Lisboni.

 

Na letališču nas je pričakala vodička Ana in nas odpeljala do hotela.  

Po krajšem počitku smo si pričeli ogledovati mesto.  

Po legendi je bil ustanovitelj mesta Odisej, ki je na svojem popotovanju na tem mestu preživel sedem let pri nimfi Kalipso. 

Mesto leži na sedmih gričih, tako kot Rim in Bizanc. Najprej smo si ogledali hieronimitski samostan.

Pred svojo odpravo je Vasco da Gama s svojimi mornarji vso noč molil v kapeli v Belemu. Ko se je vrnil, je kralj v zahvalo zgradil samostan. V cerkvi samostana je grob slovitega pomorščaka.

 

 

Nato smo se odpravili k obrežju reke Tejo, kjer smo so ogledali zagotovo največkrat fotografirano znamenitost Lisbone - Belemski stolp. Portugalski kralji  so tam pozdravljali pomorske odprave.

Stolp je bil zgrajen v 16. stoletju. Prvotno je bil na sredi reke Tejo. Reka je skozi stoletja spremenila tok, tako da danes stoji stolp ob njenem bregu.   

 

 

Spomenik odkriteljem je novejši. V ozadju se čez reko Tejo pne most 25. aprila.

Trgovski trg (Praça do Comércio) je lizbonska znamenitost. Slavolok z uro so postavili v počastitev uspešne obnove mesta, ki je bilo v potresu leta 1755 skoraj v celoti porušeno.

Zanimiv je spomenik kralju Jožetu I. To je edini spomenik, nakaterem ne posedajo ptice, baje zaradi kač, ki ležijo pod konjskimi kopiti.

Našo pozornost je pritegnila zanimiva železna konstrukcija.

To je dvigalo Santa Justa, ki je bilo zgrajeno okoli leta 1900 po načrtih slovitega Gustava Eifla, najbolj znanega po svojem pariškem stolpu. 

 

Z zgornje ploščadi dvigala se nam je prikazal lep pogled na mesto in na utrdbo nad njim. Močan in mrzel veter nam ni pustil, da bi se predolgo razgledovali.

Fasade hiš in cerkva so obložene s keramičnimi ploščicami. Azulejos - kot te ploščice imenujejo, so Portugalci ponovno odkrili, ko so zasedli Maroko.

Trg s spomenikom pesniku Luisu de Camőesu je znamenito mesto za srečanja. Ko smo ga obiskali v poznem popoldnevu, je bilo na njem polno ljudi.

Dolg dan sva zaključila z okusno (drago) večerjo v eni izmed številnih restavracij na ulici Portas de Santo Antăo. Po večerji sva se pred gledališčem na trgu Rossio usedla v taksi in šla v hotel na zaslužen počitek.

Prva Potovanja Naslednja