Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Romunija , april 2008   Kranj - Poiana Brasov   Poiana Brasov - Sigisoara   Sigisoara - Baia Mare   Baia Mare - Guru Humorului   Guru Humorului   Guru Humorului - Bukarešta   Bukarešta - Kranj   Zemljevid

Poiana Brasov - Bran - Sibiu - Siebel - Sighisoara


Da so nekateri Romuni po padcu komunizma postali zelo bogati, smo videli zjutraj na hotelskem parkirišču. Povsod je bilo polno prestižnih avtomobilov. 

V prelepem jutru so se v soncu svetili na novo zasneženi zgornji deli smučišč.  Na mestu, kjer smo zvečer opazovali nočno panoramo Brasova, smo se še enkrat ustavili za dnevno fotografijo, nato pa smo se spustili v mesto.

Sprehodili smo se skozi mesto. Ogledali smo si znamenito Črno katedralo, ki slovi kot največja gotska cerkev v jugovzhodni Evropi.

Staro mestno jedro je obdano s še ohranjenim obzidjem in mestnimi vrati.

V mestu živi veliko Nemcev in Madžarov. 

Po svetu je pokrajina Transilvanija poznana po grofu Drakuli. Grof Vlad Tepeš je bil velik borec proti Turkom. Slovel je po okrutnosti do svojih sovražnikov.

Pisatelj Bram Stokes  ga je vzel kot osnovo za svoj roman o grofu Drakuli, ki je postal svetovna uspešnica. Po njem so posneli več filmov.

Romunom se izkrivljanje zgodb o njihovem junaku ne zdi sporno. Literarnega Drakulo so prevzeli kot donosno tržno nišo.

Zaradi praznika se je pred gradom, v katerem so posneli film o Drakuli, kar trlo obiskovalcev.

Pod gradom smo si ogledali lepo urejen skansen s hišicami romunskega podeželja.

Med vožnjo po luknjastih romunskih cestah smo kasneje videli, da je v vaseh še mnogo takšnih hiš, v katerih še vedno živijo ljudje.    

Ko smo se peljali proti mestu Faragas, smo v neki vasi naleteli na vaški semenj. Kmetje so prodajali in kupovali živino. Med konji, kravami in ovcami se je trla množica radovednežev.

Prodajali so tudi opremo za vprege, pa tudi stare vijake in raznovrstno kramo, kakršne v modernih veleblagovnicag ne vidiš. Prodajali so celo ponošene čevlje.

Vmes so bile stojnice, kjer so pekli meso in prodajali pijačo.  

Med vožnjo proti mestu Sibiu smo se ustavili v mestu Faragas. V velikem gradu je bil v času komunističnega režima zapor za politične jetnike.

Restavracijo v gradu so ravno pripravljali za neko slovesnost, zato smo bili po postanku še vedno žejni.

Sibiu, po nemško Hermannstadt, je eno največjih mest v Transilvaniji. Leži blizu geografskega središča Romunije. Leta 2007 je bil kulturna prestolnica Evrope. 

Poleg številnih cerkva - katoliških, evangeličanskih in pravoslavnih, je zanimiv še Železni most, mestni trg ter ohranjeno obrambno obzidje s številnimi stolpi.   

Nekaj kilometrov iz mesta smo imeli večerjo v vasici Sibiel.

Skoraj vsa vas se ukvarja s kmečkim turizmom. Sredi vasi so nas pričakali jezdeci v narodnih nošah in nas popeljali do dveh kmetij.

V preprosti kmečki hiši smo zasedli vse prostore. Postregli so nam z domačo hrano - siri, slanino,  polento in sarmami.  Za boljše počutje smo se krepčali z domačim žganjem - palinko in vinom. 

V Sighisioaro smo spet prišli v temi. Hotela sta bila v starem mestnem jedru, kamor se z avtobusom ne more. Prtljago smo preložili v kombije, sami smo šli peš. 

Hiša, v kateri je bil hotel, je bila stara nekaj stoletij in urejena v starinskem slogu. Ko sva se osvežila, sva šla na potep po srednjeveškem  mestu, ki je pod Unescovo zaščito.

Večer smo zaključili v restavraciji v rojstni hiši Vlada Tepeša. V stilno opremljeni gostilni smo bili edini gostje. Ker se je ura bližala polnoči, smo samo čakali, kdaj se nam bo pridružil še Drakula.

Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naslednja