Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Romunija , april 2008   Kranj - Poiana Brasov   Poiana Brasov - Sigisoara   Sigisoara - Baia Mare   Baia Mare - Guru Humorului   Guru Humorului   Guru Humorului - Bukarešta   Bukarešta - Kranj   Zemljevid

Sighisioara - Targu Mures - Cluj Napoca - Baia Mare


Zjutraj smo si slikovito mesto ogledali še pri dnevni svetlobi. Po pokritem stopnišču smo se najprej povzpeli do cerkve in pokopališča, na keterem še vedno prevladujejo nemški priimki.

Še enkrat  smo šli do rojstne hiše Vlada Tepeša.

Ulice so ravno prenavljali. Jame in luže na tleh so še bolj poudarjale pridih srednjeveškega mesta.   

V mestu Targu Mures živi precej močna madžarska skupnost.  Mestna hiša je bila lepo urejena.

Mene je pritegnil predvsem vrvež na ulici. Posebej so bili zanimivi cigani. Baje v Romuniji predstavljajo le 1,5 % prebivalstava.

S svojo pisano nošo: moški v širokih hlačah in širokokrajnimi klobuki, ženske v pisanih krilih, so precej opazni in dajejo občutek, da jih je precej več.

Današnjo Romunijo zaznamuje tudi gradnja cerkva. Ker jih je Čaušesku veliko porušil, jih zdaj na novo gradijo.

Za njihovo gradnjo je potrebno veliko denarja.

Domačini pravijo, da je del denarja sumljivega izvora. Predvsem tisti, ki so v času po komunizmu na hitro obogateli, radi dajo denar, da jih sosedje ne bi spraševali, kje so ga toliko dobili.  

V mestu Cluj sta nam vodiča organizirala kosilo.

Sicer okusno kosilo je bilo za romunske razmere kar drago. Še posebej zato, ker smo jedli v restavraciji pogrebnega podjetja.

Ogledali smo si še cerkev. Spomenik Mitiji Korvinu so na žalost fotografov obnavljali.

Ostalo nam je še toliko časa, da smo si ogledali botanični vrt.

Po dolgih urah vožnje je bil sprehod med cvetličnimi nasadi prijetna osvežitev.

Povzpeli smo se še na Belvedere, razglednik nad mestom.

Mesto Cluj, nemško Klausenburg in madžarsko Kolozsvár, so zaradi predpisa, da mora na večjezičnem področju  biti vsaj dvojezično ime mesta, raje poimenovali latinsko Napoca, kot pa v jeziku ene izmed etničnih manjšin. (Pozor težka poved!!!)

 Ogled botaničnega vrta in obisk razgledne točke, se nam je na slabi cesti do našega prenočišča maščeval. V hotel smo prišli šele ob pol deseti uri.

V hotelu v mestu Baia Mare smo imeli večerjo z bogatim folklornim programom. Posebej so nas navdušili godci, ki so iz svojih instrumentov znali izvabiti čudovite zvoke.

Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naslednja