Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Severna Španija , april 2009   Kranj - Bilbao - Santillana del Mar   Santillana del Mar - Gijon   Gijon - Santiago de Compostela   Santiago de Compostela - Leon   Leon - Miranda del Ebro   Miranda del Ebro - Bilbao - Kranj   Zemljevid

Gijon - Santiago de Compostela

 Zjutraj smo se iz Gijona zapeljali v glavno mesto Asturije - Oviedo.

Sprehodili smo se po starem mestnem jedru in postali ob veliki katedrali.

Na žalost so stare zgradbe na trgu prenavljali, zato zaradi hrupa nismo slišali razlage.  Obnova hiš poteka tako, da originalno fasado ohranijo, za njimi pa naredijo nove hiše po modernih gradbenih standardih.

 

Avtocesta nas je vodila ob atlanski obali proti zahodu.

Ko smo se ustavili na velikem parkirišču pred Cuddillerom, smo videli samo pomole, ob katere so butali valovi Atlantika ter nekaj zgradb, kjer so popravljali čolne. 

Za hribom se je pred nami prikazala slikovita ribiška vasica s pisanimi hišami, ki so se stiskale v majhni dolinici.

Vas je čez leto pomembno ribiško pristanišče,  poleti pa jo zaradi njene slikovitosti obiskujejo turisti.

Po strmih ozkih uličicah, bolj stezah, smo se povzpeli nad hiše. Od tam so bili še lepši pogledi na vasico in na razpenjene valove Atlantika, ki ga v tem delu Španije imenujejo Kantabrijsko morje.

Spet je prišel čas za kosilo. Najprej smo se nameravili ustaviti v kraju Luarca, potem pa nismo našli primernega prostora za naš avtobus.

V naslednjem kraju Ribadeo je naš šofer Jose le našel mesto na avtobusni postaji, mi pa čas za kavo in nakupe v trgovini.

Ko smo proučevali načrt poti, ki nam ga je poslala agencija, nisem nikjer našel pojma "Plaža katedral". Zdaj vem, da je to plaža, obkrožena s klifi, ki spominjajo na oporne stebre gotskih katedral.

Zaradi plime, ki tu doseže razliko štirih metrov,  do tistih skal nisem prišel. Je bila pa že hoja po mivki med strmimi stenami in bučečim morjem posebno doživetje.

Zapustili smo Kantabrijsko obalo in se po medernih avtocestah odpeljali proti Santiagu de Compostela. 

V hotel smo prišli tako zgodaj, da smo imeli še čas za sprehod do katedrale, ki je cilj številnih romarjev.

 

 

 

Po večerji sva si lepo razsvetljeno pročelje cerkve še enkrat ogledala.

Vse poti romarske Jakobove poti so označene z znakom školjke. Jakobova pokrovača s svojo obliko simbolizira žarke.  Žarki pa lahko pomenijo zvezdo, ki je po legendi sijala nad Jakobovim grobom, lahko pa pomenijo tudi sonce, ki je tu " na koncu sveta" utonilo v morje.    

 

Prva Potovanja Naslednja