Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Severna Španija , april 2009   Kranj - Bilbao - Santillana del Mar   Santillana del Mar - Gijon   Gijon - Santiago de Compostela   Santiago de Compostela - Leon   Leon - Miranda del Ebro   Miranda del Ebro - Bilbao - Kranj   Zemljevid

 Santiago de Compostela- Leon

 V Santiagu smo morali imeti še lokalnega vodiča. Pričakovali smo nekega pusteža, pričakal pa nas je ta duhoviti mladenič, ki je dež, ki je spet pričel padati, opravičil z verzom iz musicala my Fair Lady: "The rain in Spain stays mainly in the plain!... "

V mesto prihaja vsako leto preko 100.000 romarjev, v posebnih letih lahko tudi do 200.000. Nekoč so ljudje odhajali na romanje spomladi, ko se je pričel taliti sneg v gorah,  vračali so se jeseni pred snegom.

V preteklosti se romanje ni zaključilo v Santiagu, saj so se romarji vrnili domov na enak način, kot so prišli. V mestu so ostali par dni, da so se odpočili.

V mestu so imeli hospice, kjer so si opomogli. Nekatere je bilo treba zdraviti, mnogi so v mesto prišli umret.

Pri vhodu v cerkev so se dotaknili stebra in se priporočili za zdravo pamet. V stebru so vidne sledi rok romarjev, ki so skozi stoletja razjedle kamen.

Posebna znamenitost cerkve je Botafumeiro, ki tehta 80 kg. Ob posebnih priložnostih jo napolnijo s kadilom in na vrvi zanihajo po cerkveni ladji. Ob množici ljudi, ki se takrat zgrne v cerkev, so bile v zadnjih 600 letih samo štiri nesreče.

Med sprehodom po mestnih ulicah smo srečevali številne romarje, ki so prišli na cilj tudi do 800 km dolge poti. Romarji hodijo iz različnih smeri, najbolj pomembna je Francoska pot, ki se prične v Toullousu v Franciji.

Univerzo v mestu je leta leta 1555 ustanovil kardinal Juan Alvarez de Toledo.

Njegov kip stoji na vrtu prvotne zgradbe univerze. Vodič je hudomušno pripomnil, da žalostno podpira glavo zato, ker je v njegovih časih bilo pod njegovim okriljem le 18 študentov, početja današnjih 30.000 pa ne more kontrolirati.

Naša pot se je obrnila nazaj proti vzhodu. V mestu Lugo smo se sprehodili po rimskem obzidju. Obzidje okrog mestnega jedra je v celoti ohranjeno. Dolgo je  2 kilometra in visoko 10 - 15 metrov.

Z obzidja je lep pogled na mesto.

Na trgu v starem delu mesta na obzidje, ki spada v UNESCOvo svetovno dediščino, opozarjata dva Rimljana, ki nosita načrt obzidja.

Na žalost smo bili v mestu ravno v času sieste, ki jo Španci izredno spoštujejo. V tem času so zaprte trgovine, celo nekatere gostilne.

Na poti proti Leonu so se oblaki pričeli trgati., tanjšati. Pokrajina se je spremenila, gore in ozke doline je zamenjala ravnina z obdelanimi polji in vinogradi.

Mesto z veliko katedralo, mimo katerega smo se peljali, se imenuje Astorga in je eno izmed obveznih postankov na Francoski poti.

V Leon smo prišli pozno popoldan. Prespali smo v skoraj novem hotelu na robu mesta.

Prva Potovanja Naslednja