Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Še nekaj slik Povezave Pišite mi
Kratka Kapadokija z Egejem 25.april - 1.maj 2003
Carigrad - Ankara - Kapadokija Konya - Efez - Troja

Konya - Efez - Troja - Carigad


Kapadokijo smo zapustili že zelo zgodaj. Pred nami je bila dolga pot proti zahodu. Vedeli smo, da bomo prišli v Pamukale šele z nočjo, zato nismo izgubljali časa. Vrlega šoferja so na poti trikrat ustavili policaji. Prvi postanek smo imeli, kot se za popotnike spodobi, v karavan saraju Sultanhan. Ogledali smo si značilno arhitekturo obnovljenega zavetišča. Predvsem je lep značilno oblikovan portal - ivan. Oblika izhaja iz seldžuških časov.

Do Konye, miljonskega mesta, nam je vodič Primož pripovedoval o Rumiju Mevlani - filozofu in pesniku. V Konyi je njegov mavzolej. Mevlana je bil ustanovitelj reda plešočih dervišev. Poleg mavzoleja in mošeje mi bo Konya ostala v spominu po odličnem kosilu - Konya kebabu -  pečenem kozličku, ki slovi daleč naokoli.

Preden smo se z anatolske planote spustili proti sredozemski obali, smo morali prečkati še gorato pregrado. Postanek smo imeli pri jezeru Egidir. Od tu smo se pričeli spuščati proti toplejšim krajem.

Pamukkale - bombažni grad je eno najbolj znanih krajev v Turčiji. Ponvice iz travertena bi podjetni Turki kmalu uničili s pretirano gradnjo hotelov. Termalni izvir je znan še iz rimskih časov. Ostanek je mesto Hierapolis z več kot 3000 ohrajenimi sarkofagi. Ko sva se kopala v bazenu s penečo vodo, je Miha doma naredil šoferski izpit. Sledila je vožnja po dolini reke Meander skozi nasade mediteranskih rastlin.


V mestu Kušadasi smo si ogledali osnovno šolo. Spoznali smo njihov šolski sistem, način učenja ter delo učiteljev. Ker na deželi učiteljev primanjkuje, so njihove plače povsod enake, čeprav so stroški v mestih tudi do desetkrat večji kot v odročnih krajih.

Pri mestu Kušadasi je bilo staro antično pristanišče Efez - najpomembnejše rimsko mesto v Mali Aziji. Mesto je zelo dobro ohranjeno. Na sliki je Celzijeva knjižnica. Ogranjeno je gledališče in pa Agora. V antičnih časih je bilo mesto posvečeno Artemidi.

Mesto je znano tudi iz krščanske zgodovine. V njem je nekal časa živel Pavel. Nad mestom je grob Janeza Evangelista. Svoje zadnje dni je v njem preživela devica Marija.

Pot smo nadaljevali ob sredozemski obali. V notranjost smo zavili za ogled mesta Bergama - antičnega Pergama. Zaradi gospodarske blokade s strani Egipčanov so izumili pergament. Na akropoli nad mestom so bile palače in svetišča ter gledališče. Spodaj je bilo tudi antično zdravilišče Asklepij. V njem naj bi zdravil rimski zdravnik Galen.

Če si že v teh krajih, potem je obvezen še obisk Troje. Izkopavanja so pokazala, da je bilo na tem kraju bilo v različnem času devet mest. Mesto je imelo izredno strateško lego ob vhodu v dardanelsko ožino. Naplavine pa so morsko obalo odmaknile za pet kilometrov. S tem je Troja izgubila pomen. Vedno bo pa ostala znana po veliki vojni Grkov za lepo Heleno in veliki Odisejevi zvijači s konjem.

V mestu Canakale smo se s trajektom prepeljali čez dardanelsko ožino. Po Evropski strani smo se že v temi peljali dobrih sto kilometrov ob Marmornem morju do Bosporske ožine na letališče v Carigradu.

Prva Potovanja