Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Dnevnik Arhiv Nekaj najlepših
  10.03.2012     9. turni smuk Ratitovec  
Vršič. 10. marec je prišel tako hitro, do smo se na pohod skoraj pozabili prijaviti.

Letošnja zima je skopa s snegom. Običajna pot po grebenu je skoraj kopna, zato smo šli letos po drugi poti, skozi gozdove na planino Pečana.
Na tej poti je bilo snega dovolj.
Začetek poti je potekal po tekaški progi, ko se je proga končala, smo nadaljevali po gozdni cesti. 
Cesta je bila speljana skoraj naravnost. Tisti, ki so hodili brez psov na smučeh, so bili skoraj na boljšem, saj so jim smuči bolj drsele. Pred ohladitvijo je po cesti nekdo peljal z motornimi sanmi. Po njihovi sledi je šlo še najhitreje. Ravne ceste je bilo za dobrih pet kilometrov.  Ravnine ni in ni hotelo biti konec. Monotonijo je samo enkrat razbil prelep pogled proti Triglavu.


V koloni proti vrhu.
Snega je bilo na vrhu dovolj. Pred planino Pečana me je pričelo žuliti na podplatu. Moral sem sezuti čevelj in popraviti nogavico.
Nad planino se je pot začela dvigati. Ko sem videl gaz, ki se je odcepila proti Vratcem sem že vedel, kje približno sem.

Ko smo prišli pod kočo, kjer se vpisujejo stalni obiskovalci Ratitovca, sva z Bojanom pustila smuči in se peš odpravila proti koči, ki je bila nabito polna. 


Ko smo prišli iz koče, nas je pozdravil mrzel veter. Kljub vetru smo imeli čas za skupinsko fotografijo. Mi štirje smo se hitro odpravili do smuči.

Sneg je bil pomrznjen. Paziti je bilo treba na globoke, zamrznjene smučine. Kljub "slabi" zimi domačini nepretrgoma smučajo z Ratitovca od začetka decembra.

Vzpon za Kosmatim vrhom je bil kopen, zato smo smuči spet morali nesti.
Dobrač
Tudi to spada k turni smuki Nad planino Klom smo spet stopili na smuči. Sledilo je nekaj zavojev, ki so bili ta dan pošteno zasluženi.

Snega je kar prehitro zmanjkalo. Smuči so spet morale na nahrbtnike. Mi pa klompa klomp po kopni cesti mimo lovske koče k Petričku na tradicionalni zaključek pohoda.

Letošnji golaž je bil posebno dober.

Še boljša je bila pa dobra volja in prijaznost gostiteljev iz PD Železniki, med katerimi se že peto leto počutimo kot doma.